cavusoglu-aydarbekov-ortak-basin-toplantisi

Çavuşoğlu-Aydarbekov ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov, Türkiye-Kırgızistan Ortak Stratejik Planlama Grubu 3. Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

08 Mayıs 2019 10:37

Aydarbekov'u Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşının Türkiye'de birçok temasta bulunduğunu, yaptıkları görüşmede bu yılın sonunda gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Toplantısı'nın hazırlıklarını ele aldıklarını söyledi.

Kısa bir süre önce konsolosluk istişarelerinde bulunduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, orada alınan kararların belgesini de bugün imzalama fırsatı bulduklarını ifade etti.

İki ülkenin ticareti ve karşılıklı yatırımları artırması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Önümüzdeki zirvede, cumhurbaşkanlarımız da uygun görürse Türkiye'de bir iş forumu düzenleyeceğiz. TOBB'un Kırgızistan'da bir iş forumu düzenleyeceğini de memnuniyetle öğrendik." diye konuştu.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin ve Maarif Vakfının Kırgızistan'da açılması ve Maarif Vakfının okullarının bir an önce faaliyete geçmesi konularını da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, TİKA'nın da Kırgızistan'da önemli projeleri hayata geçirdiğini vurguladı.

Güvenlik meselelerini de değerlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "FETÖ ile mücadele konusunda kardeş ülke Kırgızistan'dan beklentilerimizi bir kez daha yineledik. Özellikle Kırgızistan mahkemesinin FETÖ iltisaklı bir mülkiyet konusunda verdiği kararı tarihi bir karar olarak görüyoruz. Bundan sonraki süreçte de aynı yaklaşımı kardeşlerimizden bekliyoruz. Diğer taraftan adli konuları da gözden geçirdik." diye konuştu.

Çavuşoğlu, iki ülkenin uluslararası platformlarda da dayanışma içinde olmaya devam edeceğini vurgulayarak "Başta Türk Konseyi olmak üzere bölgemizde kurduğumuz örgütlerin de etkinliğini, görünürlüğünü artırmak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Toplantı kapsamında ayrıca Çavuşoğlu ve Aydarbekov "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin 26 Nisan 2011 Tarihinde İmzalanan Anlaşmaya Ek Protokol"ü imzaladı ve "Çalışma Vizesi Harçlarının Düşürülmesine İlişkin Nota" teati edildi.

Anahtar Kelimeler: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov,

Diğer Haberler