cengiz-aytmatov-icin-anma-toreni

Cengiz Aytmatov İçin Anma Töreni

Aytmatov, Topkapı Türk Dünyası'nda düzenlenen özel bir etkinlikle anılacak.

09 Haziran 2014 14:04

Kırgız yazar ve siyaset adamı Cengiz Aytmatov vefatının 6. yıldönümü'nde Topkapı Türk Dünyası'nda düzenlenen etkinlikle anılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş'den yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği işbirliğiyle düzenlenen etkinliğe, eşi Mariya Aytmatov, oğlu ve aynı zamanda eski Kırgız siyasetçisi olan Askar Aytmatov ile kızı da katılacak.

Aytmatov'un hayat hikayesini anlatan belgesel film gösterimi ile başlayacak olan etkinlikte Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük ile Kırgızistan İstanbul Konsolosu Abdullatif Juraev birer konuşma yapacak.

Yarın (10 Haziran Salı) gerçekleştirilecek etkinlikte ayrıca ünlü yazarın edebi kişiliği ve eserlerinin ele alındığı bir panel de gerçekleştirilecek. Anma etkinliğin sonunda Kırgız pilavı ikram edilecek.

CENGİZ AYTMATOV KİMDİR?

Cengiz Aytmatov 12 Aralık 1928'de bugün Kırgızistan topraklarında bulunan Talas'ta doğdu. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle genç yaşında çalışma hayatına başlayan Aytmatov, veterinerlik ve tarım enstitüsünde eğitimini sürdürdü. Ardından Moskova'da Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde okuyan ünlü edebiyatçının eserleri birçok dile tercüme edildi.

Ünlü isim, 1990 ile 1994 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'nu daha sonra 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Cengiz Aytmatov'un "Kırmızı Eşarp" isimli romanı, 1977'de Atıf Yılmaz tarafından "Selvi Boylum Al Yazmalım" ismi ile beyazperdeye uyarlandı.

Aytmatov, böbrek yetmezliği nedeniyle 10 Haziran 2008'de Almanya’nın Nürnberg şehrinde hayatını kaybetti.



Anahtar Kelimeler: Cengiz Aytmatov, Topkapı Türk Dünyası,

Diğer Haberler