cumhurbaskani-erdogan-onumuzdeki-yilin-ilk-ceyreginde-turkiye-ozbekistan-univer

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Türkiye-Özbekistan Üniversitesini Taşkent’te kuracağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

12 Kasım 2022 13:01

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatının 9. Zirvesi'ni başarıyla tamamladıklarını belirtti ve görüşmelerde Türk dünyasına ilişkin güncel meseleleri etraflıca ele aldıklarını, gelecek dönemde iş birliği yapılacak alanları belirlediklerini söyledi.

Geçen sene İstanbul'daki tarihi zirvede Türk dünyası vizyon belgesinin kabul edildiğini, belgeyle gelecek 20 yıla dair hedeflerin ortaya konulduğunu anımsatan Erdoğan, bu zirvede de ilk 5 yıllık uygulama kılavuzu niteliğindeki strateji belgesinin kabul edildiğini aktardı. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gözlemci üye olmasını kabul ettiklerini belirten Erdoğan, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü'nün yalnız olmadığını gösterdiklerinin altını çizerek, "Alınan bu tarihi kararın başta Kıbrıs Türkleri olmak üzere hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Kardeşlik hukukumuzun gereğini yerine getirdikleri için tüm liderlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Türk Yatırım Fonu'nu kurduk"

Zirvede ayrıca ulaştırma, medya, kültür, turizm  projelerinde atılabilecek ortak adımları görüştüklerini anlatan Erdoğan, özellikle finans alanında dayanışmalarını güçlendirmek maksadıyla Türk Yatırım Fonu'nu kurdukları söyledi.

"Kararlılığımızı Semerkant Bildirisiyle somutlaştırdık"

Fonun sağlayacağı imkanların iş birliğini daha da kuvvetlendireceğine ve faaliyetlere ivme kazandıracağına inandığını aktaran Erdoğan, "Güncel küresel meselelere ilişkin ortak yaklaşımlarımızı ve Türk dünyasında iş birliğinin geliştirilmesi hususundaki kararlılığımızı Semerkant Bildirisiyle somutlaştırdık. Müteakip zirve, 2023 yılında Kazakistan’da gerçekleştirilecek. Zirveye katılan devlet ve hükümet başkanlarıyla samimi görüşmelerimiz oldu. Temaslarımızda ikili ilişkilerimize ilaveten güncel küresel konuları da ele aldık." dedi.

"Semerkant’ı Türk Dünyası Medeniyet Başkenti olarak ilan ettik"

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in bu vesileyle kendisine Türkiye-Özbekistan ilişkilerine katkıları dolayısıyla Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı’nı tevcih ettiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türk Devletleri Teşkilatımıza ve Türk dünyasına olan hizmetlerimiz nedeniyle de teşkilatımızın Türk Dünyası Ali Nişanı’yla taltif edildik. Bu nişanları milletimiz adına almaktan mütehassis oldum. Türk Dünyası Ali Nişanı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Türkmenistan eski Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’a da tevcih edildi.

Zirvemizde ayrıca Semerkant’ı Türk Dünyası Medeniyet Başkenti olarak ilan ettik. Mevkidaşlarımla beraberce diktiğimiz fidanlarla hem birlikteliğimizi güçlendirdik hem de 11 Kasım Ağaçlandırma Günümüzü kutladık. Gerek zirvemizin gerekse Özbekistan’da yaptığımız diğer görüşmelerin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Dönem başkanlığını devrettiğimiz Özbekistan’a ev sahiplikleri için teşekkür ediyor, başarılar diliyorum."

"Türkiye-Özbekistan Üniversitesi’ni inşallah Taşkent’te kurmuş olacağız"

Türk Devletleri Teşkilatı kendisini başarılı bir iş birliği platformu olarak ispatlamış bulunuyor; bölgesinde ve dünyada ağırlığı artıyor. Burada ayrıca Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı’yla taltif olmak bizim için çok çok farklı, çok çok anlamlıydı. Özellikle de Şevket Mirziyoyev’in bu konuda hassasiyeti, Buhara’yı bu konuda bir merkez haline getirme gayretleri var. Belki de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Özbekistan-Türkiye ortak üniversitesini kurmak suretiyle İmam Buhari Fakültesi veya enstitüsü gibi bir adımı da inşallah burada birlikte atacağız.

Birkaç gün önce buraya arkadaşlarımız geldiler, birlikte Buhara’da, Taşkent’te çalışmalar yaptılar ve bu çalışmaların neticesini de çok kısa zamanda görmek istiyoruz. Bununla birlikte bu ilk çeyrekte de imzaları atarak Türkiye-Özbekistan Üniversitesi’ni inşallah Taşkent’te kurmuş olacağız.

Diğer Haberler