
03 Temmuz 2026 16:15
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ABD-İsrail ortak saldırılarında hayatını kaybeden İran Dini Lideri Ali Hamaney’in cenaze törenine katılmak ve Türkiye’yi temsil etmek üzere İran'ın başkenti Tahran'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Yılmaz, Tahran’daki tarihi Sadabad Sarayı'nda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile de bir araya gelerek üst düzey bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmeye dair detayları sosyal medya platformu X hesabı üzerinden paylaşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, dost ve kardeş İran halkının acısını yürekten paylaştıklarını ifade etti.
"Bölgesel İstikrar ve Kalıcı Barış İçin Katkı Sunmaya Devam Edeceğiz"
Bölgedeki gerilimin düşürülmesi ve diyalog zemininin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Geçmişte olduğu gibi bugün de kardeş İran halkının acısını paylaşıyoruz. Türkiye olarak, bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına, diyalog kanallarının güçlendirilmesine ve savaş sonrası dönemin normalleştirilmesi çabalarına kararlılıkla katkıda bulunmaya devam edeceğiz."
Ekonomi, Ticaret ve Enerjide İş Birliği Vurgusu
Zorlu süreçlere rağmen iki ülke arasındaki bağların güçlenerek devam ettiğini belirten Yılmaz, İranlı mevkidaşlarıyla yakın koordinasyon içinde çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Görüşmede başta ekonomi, ticaret, enerji ve ulaştırma olmak üzere her alanda ikili ilişkilerin daha da ileriye taşınması yönündeki kararlılık teyit edildi.
Görüşmenin sonunda İran devletine konukseverliği için teşekkür eden Yılmaz, "Sayın Cumhurbaşkanına sıcak karşılama için teşekkür ederiz. Vefat eden tüm İranlı kardeşlerimizin, özellikle de Dini Lider Ali Hamaney'in ruhlarına bir kez daha başsağlığı ve dualarımızı sunar; İran devletine, dost ve kardeş İran halkına sabırlar dileriz." diyerek Türkiye'nin taziye mesajını en üst düzeyde iletti.
Anahtar Kelimeler: Cevdet Yılmaz - İrana resmi ziyaret, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İran Cumhurbaşkanı, Mesud Pezeşkiyan,