dede-korkut-un-anit-kompleksi-yerli-ve-yabanci-turistlerin-ilgisini-cekiyor

Dede Korkut’un anıt kompleksi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor

Dede Korkut hikâyelerinin anlatıcısı, Türk dünyasının “Bilge Atası” Dede Korkut’un anıt kompleksi turist akınına uğruyor.

02 Şubat 2024 15:21

Dede Korkut, Oğuz Türklerinin destanlarında yüceltip kutsallaştırılan, bozkır hayatının gelenekleri ve törelerini çok iyi bilen, kabile teşkilatını koruyan yarı-efsanevi bir bilge olarak biliniyor.

Kazakistan’ın başkenti Astana’dan 1350 kilometre uzaklıktaki Kızılorda şehrinde bulunan Dede Korkut Anıtı, 1980 yılında inşa edildi. Anıt, Dede Korkut’un çalgısı olan kopuz formunda ve12 metre yüksekliğe sahip.

2018’de UNESCO’nun kültürel olmayan miraslar listesine dâhil edilen Dede Korkut Anıtı, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 4 farklı yöne bakan kopuz anıtının, rüzgârın etkisiyle kopuz seslerini çıkardığını duymak mümkün.

Dede Korkut Anıt Kompleksi'nde Dede Korkut’un hikâyelerini ve yaşamını anlatan bir müze de bulunuyor. Müzede geleneksel kopuz çeşitleri ve Dede Korkut’un yaşadığı bölgede bulunan tarihi eserler de sergileniyor. Kompleks aynı zamanda “Korkut ve Ulu Bozkır Sazı” adlı uluslararası festivale de ev sahipliği yapıyor.

Anahtar Kelimeler: dede korkut, dede korkut anıt kompleksi, turist,

Diğer Haberler