deik-turkiye-ozbekistan-is-konseyi-baskani-ozguven-ozbek-gazetecilerle-iftarda-b

DEİK Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Özgüven Özbek gazetecilerle iftarda buluştu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Özgür Onur Özgüven, basın mensuplarıyla iftarda buluştu.

12 Nisan 2023 02:52

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar ve Özbekistan Ulusal Medya Birliği Başkanı Şerzadhan Kudrethoca’nın da hazır bulunduğu iftar programına birçok Özbek gazeteci katıldı.

İftarın ardından konuşan Özgüven, DEİK’in faaliyeti hakkında bilgi verdi.

2018'de 1,5 milyar dolar olan Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2022'de 3,5 milyar doları aştığını belirten Özgüven son olarak taraflar arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın da aralarında bulunduğu bir dizi anlaşmaların imzalanması sonucunda bu miktarın daha da artacağını belirtti.

Geçen yıl 360’tan fazla Türk şirketinin kurulmasıyla ülkedeki Türk şirketlerinin sayısının halihazırda 2 bin 84’e ulaştığını aktaran Özgüven şöyle devam etti:

"2022 yılında iki ülke arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması kapsamında gümrük, sertifikasyon gibi ikili anlaşmaların tamamlanması ile birlikte ilk hedefimiz 2023 yılında 4 milyar dolar, 2024 yılında ise 5 milyar dolar, devam eden yıllarda ise 10 milyar dolar karşılıklı ticareti yakalamak. DEİK olarak bizlerin öncelikli amacı iki kardeş ülke arasındaki ticari ilişkileri kuvvetlendirmek ve iş insanlarının güvenilir platformlarda bir araya gelmesini sağlamaktır ve iki ülkenin ekonomik gelişimine maksimum katkı sağlamak olacaktır.”

“Özbekistan ve Özbek halkı kara gün dostu olduğunu bir kez daha ispat etti”

Büyükelçi Bekar da İslam aleminin yetiştirdiği İmam Buhari, İmam Tirmizi, İmam Maturidi, Nakşibendi gibi büyük alimlerin bu topraklarda doğduğunu kaydederek onların büyüdüğü topraklarda iftar açmanın bir ayrıcalık olduğunu vurguladı.

2023 yılının Türkiye için zor başladığını, ülkede asrın felaketi olarak nitelendirilen büyük depremlerin yaşandığını ifade eden Bekar, bu depremlerde Özbekistanlı dostlar ve bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının verdiği desteğin deprem acısının bir nebze olsa hafiflettiğini belirtti.

Bekar, "Özbekistan ve Özbek halkı kara gün dostu olduğunu bizlere bir kez daha ispat etmiş oldu. Göstermiş oldukları dayanışma ve destek için içten şükranlarımı bu vesile ile bir kez daha sunmak isterim." dedi.

"Türkiye’nin bu zorlu sınavlardan daha da güçlü olarak çıkacaktır"

Kudrethoca ise Türkiye’de meydana gelen büyük depremlerin kendilerini fazlasıyla üzdüğünü belirterek depremde ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diledi.

Kudrethoca, depremlerin yaşandığı günlerde, Özbekistan halkının da Türk milletinin acılarını paylaştığını ve destek olmak için seferber olduğunu belirterek “Bugünler Türk halkı için büyük bir sınav oldu. Bu zorlu günlerde bizler dayanışma göstererek dostluklarımızı pekiştirdik. Türkiye’nin bu zorlu sınavlardan daha da güçlü olarak çıkacağına inanıyorum." diye konuştu.

Diğer Haberler