disisleri-bakan-yardimcisi-buyukelci-ahmet-yildiz-in-turkmenistan-temaslari

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız’ın Türkmenistan Temasları

Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı RECCA’nın 7. Bakanlar Toplantısına katılmak amacıyla Aşkabat’a giden Büyükelçi Yıldız çeşitli temaslarda bulundu.

15 Kasım 2017 14:35

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız ilk olarak,

beraberindeki heyet ve Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu ile birlikte Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında bir toplantıya katıldı.

Türkiye – Türkmenistan arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin üst düzeyde olduğu teyit edilen toplantıda taraflar, üst seviyede karşılıklı ziyaret konusunda da görüş alışverişinde bulundular.

Bölgesel ve uluslararası konuların da değerlendirildiği toplantıda taraflar; Afganistan’daki durumun barışçı yollardan çözüme kavuşturulması konusunda uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çektiler.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız 7. RECCA bakanlar toplantısında da bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin bölgesel ekonomik işbirliklerine olan taahhütlerini devam ettirdiğini belirten Bakan Yardımcısı Yıldız, “Afganistan’ın bölgesel ve küresel ekonomiye entegre olması yönündeki çalışmaları destekliyoruz” dedi.

Mart ayında İstanbul’da RECCA iş forumu düzenlendiğini hatırlatan Yıldız, “Türkiye olarak, RECCA’nın Afganistan’da ve bölgede ekonomik büyüme ve yoksulluğu azaltmanın yanında, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasında da önemli bir platform olduğunu düşünüyoruz” dedi.

RECCA  7. Bakanlar Toplantısı kapsamında Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında “Lapis Lazuli Ulaştırma Koridoru Anlaşması” imzalandı. Bölgesel ekonomik işbirliğini artırmayı hedefleyen ve adını Afganistan’ın ihraç ettiği kıymetli taşlardan alan anlaşma ile Afganistan’dan başlayarak Asya ile Avrupa arasındaki ekonomik ve kültürel bağlantıyı genişletme amaçlanıyor. Anlaşmayı Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız imzaladı.

Aşkabat’ta yapılan ve Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız’ın temsil ettiği 7.RECCA Bakanlar Konferansı, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ve Afganistan Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani moderatörlüğündeki toplantılarla devam ediyor. Toplantılar sonunda ortak açıklama yapılacak.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Aşkabat, RECCA,

Diğer Haberler