disisleri-bakani-mevlut-cavusoglu-turkmenistan-da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkmenistan’da

Bugün Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sabah saatlerinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuamedov tarafınfan kabul edildi. Daha sonra Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile görüştü.

09 Kasım 2018 17:32

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantının başlangıcında Raşit  Meredov, iki devletin tarihi ve kültürel ortaklıklığının, halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşliği  güçlendirdiğini vurgulayarak, Türkmenistan olarak her alanda işbirliği ve ortak girişimlerin geliştirilmesinden yana olduklarını beyan etti ve Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un, Türkiye Cumhurbaşkanı’nı ülkesine beklediğini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu ise sözlerine üç yıldan sonra Atavatan Türkmenistan’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek başladı.'' Bu sabah Devlet Başkanı ile son derece verimli geçen toplantıda Cumhurbaşkanı’mızın  mesaj, selam  ve iyi dileklerini iletme fırsatı'' bulduğunu ifade ettikten sonra ziyaretinin, iki ülke arasındaki başta ekonomik ticari ve kültürel alanda olmak üzere her alandaki ilişkilerin canlandırılması amacıyla gerçekleştirdiğini ve iki dışişleri bakanlığı olarak 2019-2020 yılları işbirliği programını imzalayacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkmenistan’ı ziyaret etmek istediğini belirten Çavuşoğlu, bu ziyaretin Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın da dahil edilerek üçlü zirve şeklinde gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi.

Ulaştırma alanında atılması gereken çok önemli adımlar bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, kuşak ve yol projesi ile ortak koridor projelerinin entegrasyonunda Türkiye’ye önemli görevler düştüğünü, özellikle altyapı yatırımlarında atılacak adımlarla bu entegrasyonun sağlanacağını söyledi.

Türkmenistan’ın savunma alanındaki ihtiyaçlarını hiçbir siyasi engel olmadan karşılamaya hazır olduklarını ve savunma sanayiinde işbirliği için adımlar atılabileceğini belirten Çavuşoğlu ayrıca, iki merkez bankası arasında varılan mutabakat zabtının imzalanması gerektiğini ifade ederek, yerli  parayla ticarete geçilmesiyle, ekonomilerin döviz kuru baskısından kurtulabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha sonra Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde öğrenci ve öğretim üyelerine bir konuşma yaptı.

Anahtar Kelimeler: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuamedov, Raşid Meredov,

Diğer Haberler