dogumunun-150-yilinda-ahmet-baytursinuli

Doğumunun 150. yılında Ahmet Baytursınulı…

Kazak halkının, 20. yüzyılın başlarındaki milli kurtuluş hareketinin liderlerinden biri olan Ahmet Baytursınulı, ismini Türk Dünyasına altın harflerle yazdıran büyük bir aydın.

24 Şubat 2022 11:07

5 Eylül 1872'de Kazakistan’ın Kostanay bölgesinde doğan Baytursınulı, 1895 yılında Orenburg Öğretmenler Okulundan mezun oldu.

1909 yılına kadar Kazakistan’ın çeşitli bölgelerinde öğretmenlik yaptı. O yıl Çarlık rejimini eleştirdiği için hapis cezasına çarptırıldı ve çok sevdiği öğretmenlikten uzak kaldı.

1913 yılında çıkarttığı ‘’ Kazak’’ isimli gazete ile milli bilincin ve ruhun şekillenmesine önayak oldu.

Ahmet Baytursınulı, 1918–1919 yıllarında, Kazak milli bağımsızlığı için mücadele veren “Alaş Orda” hareketine katıldı.

Mücadelesini sadece siyasi bir hareketle sınırlı tutmadı ve bilimsel edebi çalışmaları ile de çok yönlü faaliyetlerini sürdürdü.

24 Haziran 1919'da Kazak topraklarına başkanlık eden Devrimci Asker Komitesine atanan Baytursınulı, gazetecilik kimliğini de her zaman ön planda tuttu.

Ahmet Baytursınulı, 8 Aralık 1937'de  tekrar tutuklandı ve "halkın düşmanı" suçlamasıyla katledildi. 

O dönemdeki bütün Türk aydınlarına yapıldığı gibi onun da adına ve eserlerine bu tarihten sonra yasak konuldu, adı tarih ve edebiyat kitaplarından çıkartıldı.

Ancak bağımsızlık sonrası dönemde Kazakistan, Ahmet Baytursınulı gibi kıymetli isimleri unutmadı.Yürürlüğe giren bir dizi kanun ile bu tarihi kişilerin ülkeleri ve Türk Dünyası için verdiği mücadele, yeni nesillere anlatılıyor.

Şu anda Kazakistan’da Ahmet Baytursınulı ismi üniversite, okullar, caddeler ve birçok mimari eserde yaşatılıyor.

Diğer Haberler