dunya-bankasi-ile-aral-i-kurtarma-fonu-arasinda-anlasma

Dünya Bankası İle Aral’ı Kurtarma Fonu arasında anlaşma

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Dünya Bankası Orta Asya Bölge Direktörü Liliya Burunchuk ile Aral Gölünü'nü Kurtarma Uluslararası Fonu (IFAS) İcra Komitesi arasında, Orta Asya'daki Hidrometeorolojik Hizmetlerin Modernizasyonu Projesi Ek Finansmanı anlaşması imzalandı.

04 Aralık 2019 15:01

Türkmenistan’ın, Aral Gölü’nü Kurtarma Uluslararası Fonu dönem başkanı olması sıfatıyla, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen imza töreninden önce bir toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan Dünya Bankası Orta Asya Bölge Direktörü Liliya Burunchuk, Dünya Bankası’nın, Aral Denizi havzasında yer alan ülkelere yardımcı olacak bir programın geliştirilmesine katılmaya hazır olduğunu, Orta Asya Su Stratejisinin hazırlanmasında uluslararası uzman ve danışmanlık hizmetleri ve maddi destek sağlandığını belirtti.

Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS) beş Orta Asya ülkesi Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan liderlerinin ortak kararı ile 1993 yılında kuruldu. IFAS’ın 2017 – 2019 dönem başkanlığını Türkmenistan yapıyor.

1960’lı yıllarda Aral Gölü, dünyanın en büyük dördüncü tuz gölüydü. Aral Gölüne dökülen Seyhun ve Ceyhun nehirlerinin sularının yoğun bir şekilde tarım arazilerine yönlendirilmesi sonucu göl, büyük oranda kurudu.

Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası, Aral, Aral’ı Kurtarma Fonu, Türkmenistan,

Diğer Haberler