dunya-gumruk-orgutu-genel-sekreteri-askabat-ta

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Aşkabat’ta

Türkmenistan, Dünya Gümrük Örgütü WCO ile gümrük işlemlerinin basitleştirilmesini görüşüyor.

17 Ocak 2019 14:07

Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri Kunio Mikuriya, bir heyet ile birlikte dün başkent Aşgabat’ta resmi ziyaretlerde bulundu. Bu çerçevede, Dışişleri Bakanlığı, Dünya Gümrük Örgütü Genel Sekreteri ile bir toplantı yaptı. Ardından Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Genel Sekreter Kunio Mikuriya'yı kabul etti.

Sıcak  karşılama ve  mevcut işbirliği konularını tartışma fırsatı bulduğu için  Devlet Başkanı’na içten şükranlarını dile getiren konuk, örgütünün, Türkmenistan'la olan etkin işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve genişletilmesine olan ilgisinin devam ettiğini vurguladı.

Genel Sekreteri memnuniyetle karşılayan Devlet Başkanı, ülkenin çeşitli alanlarda uluslararası yapılarla verimli işbirliğine olan bağlılığını yineledi.

Görüşme sırasında, gümrük alanındaki ortaklık da dahil olmak üzere geniş bir alanda etkileşimi arttırma konusu üzerinde  görüş alışverişinde bulunuldu. Modern altyapı tesislerine sahip olan Türkmenistan’ın, bölgesel ve uluslararası düzeylerde ticaret, ulaştırma ve lojistik sistemlerinin önemli bir parçası haline geldiği vurgulanarak,  bu bağlamda, gümrük programları konusunda deneyim alışverişi yapılması ve otomatik gümrük sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması hususları üzerinde duruldu.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan Toplantıda ise Türkmenistan ile Dünya Gümrük Örgütü WCO arasındaki ikili işbirliğinin daha da güçlendirilmesiyle ilgili bir dizi konu ele alındı. Bu bağlamda, Türkmenistan Hükümeti tarafından 2019 Dünya Gümrük Örgütü ile ortaklaşa uygulanması planlanan Ortak Eylem Planı geliştirilmesi önerildi. Ayrıca, 2019 yılında Türkmenistan'da, Dünya Gümrük Örgütü ve BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ile ortak olarak düzenlenecek olan “Yatırımları Çekmek İçin Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine İlişkin Uluslararası Seminer” konusu ele alındı.

Türkmenistan, sınır kontrollerini iyileştirmek için Dünya Gümrük Örgütü'nün deneyimini inceliyor. Ülkede, gümrük hizmetlerinin  modernizasyonunu işlemleri de devam ediyor.

Anahtar Kelimeler: Dünya Gümrük Örgütü WCO, Türkmenistan,

Diğer Haberler