dunya-kadinlar-gunu-turkmenistanda-kutlandi

Dünya Kadınlar Günü, Türkmenistan'da kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkmenistan’da şenlik, konser ve tiyatro programları düzenlendi

09 Mart 2020 15:27

Devlet Başkanı Gurbaguli Berdimuhamedov, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında; “Kadınlara, ailenin temeli ve ahlak modeli olarak saygı duyulması, Türkmen halkının en değerli ilkesidir. Kadınların meşru haklarını ve menfaatlerini korumak, onlara, çalışma ve iyi bir yaşam için tüm fırsatları yaratmak, sosyo-politik yaşamdaki rollerini artırmak, toplumun ilerlemesi için önemli bir koşuldur.” ifadelerine yer verdi. Berdimuhamedov ayrıca 8 Mart’ın tüm dünyada, kadınların eşitlik ve  daha huzurlu yaşam özlemlerini, isteklerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlandığını ifade etti.

Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle, Aşkabat Mukam Köşkü’nde sadece “insanlığın güzel yarısı” kadınların izleyici olarak katıldığı bir şenlik düzenlendi. Ülkenin  sevilen dans toplulukları, müzisyen ve sanatçılarının sahne aldığı şenlikte Konser, tiyatral gösteriler ve halk dansları sergilendi.

Türkmenistan’da görevli kadın misyon şefleri ve diplomat eşlerinin de davet edildiği konserde, Türkmen kadınlarının, toplumunun gelişiminde oynadığı büyük rolü, çeşitli gösterilerle anlatıldı.

Programın sonunda,  258 Türkmen kadına “Ene Mehri” nişanı törenle takdim edildi. Ayrıca, sekiz  ve daha fazla  çocuğa sahip olan ailelere devlet tarafından birer daire hediye edildi.

Dünya Kadınlar Günü'ne büyük önem veren Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 8 Mart’n pazar gününe denk gelmesi sebebiyle 9 Mart'ı resmi  tatil günü  ilan etti.

Türkmenistan’da her yıl Kadınlar gününde, nüfusta kadın olarak kayıtlı bütün vatandaşlara para ikramiyesi veriliyor.

Anahtar Kelimeler: Dünya Kadınlar Günü, Türkmenistan, Devlet Başkanı Gurbaguli Berdimuhamedov,

Diğer Haberler