dunya-saglik-orgutu-konferansi-askabatta-yapiliyor

Dünya Sağlık Örgütü Konferansı, Aşkabat'ta yapılıyor.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü konferansı, Türkmenistan’ın başkenti Aşakabat’ta yapılıyor. Türkmenistan Hükümeti ile DSÖ Avrupa Bölge Ofisi tarafından düzenlenen iki günlük konferansta, Dünya Sağlık Örgütü temsilcileri ve uzmanları, 44 ülkeden delegeler, ilgili kurumların başkanları ve Türkmenistan Sağlık Bakanlığı ile tıp uzmanları bir araya geldi.

11 Nisan 2019 09:36

Açılış töreninde, Türkmenistan Sağlık Koruma ve İlaç Endüstrisi Bakanı, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un tebrik mesajını okudu ve bir konuşma yaptı. Devlet Başkanı mesajında, “Ülkemizde yapılan reformlar, bulaşıcı olmayan hastalıklar (NCD) ile  mücadele de dahil olmak üzere yenilikçi teknolojilere dayalı hizmet yelpazesini genişleterek, kaliteli tıbbi bakım hizmetinin daha yüksek bir seviyesine geçilmesine izin vermektedir. Türkmenistan'da faaliyet gösteren bir dizi strateji ve program doğrudan risk faktörlerinin yaygınlığını azaltmayı amaçlamaktadır.” ifadelerine yer verdi. Ardından,  Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyes, video konferansla bir konuşma yaptı.

Daha sonra Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktör Vekili Dr. Piroska Östlin, Türkmen tarafına, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde Türkmenistan’ın  katkıları dolayısıyla, bir sertifika verdi.    

Konferans,  bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolü ile ilgili çeşitli konuları tartışmak, 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için bu alanda daha ileri adımlar üzerinde anlaşmak ve aynı zamanda bulaşıcı olmayan hastalıklar Konusunda Birinci Avrupa Yüksek Düzey Konferansından bu yana atılan adımların etkinliğini analiz etmek amacıyla yapılıyor.

Konferansın gündeminde, tütün ve alkol kullanımı, obezite, sağlıksız diyetler, fiziksel hareketsizlik, hipertansiyon ve diyabet gibi konular yer alıyor. Katılımcılar, ülkelerin küresel ve bölgesel taahhütlerini yerine getirebilmeleri için bir yol haritası belirleyecekler.

Toplantıda konuşan uzmanlar,  Türkmenistan’ın, tütün ve sigarasıyla mücadelede lider olarak tanındığını, bu nedenle, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından alınan önlemlerin etkinliği nedeniyle, nüfus içinde sigara içme oranının, son beş yılda 2,5 kat azalarak %3.4 seviyesine gerilediğini, alkol tüketiminde de olumlu  ilerleme sağlanarak, alkol tüketiminin, 2013 yılından  bu yana yaklaşık  iki kat düştüğünü ifade etti.

Konferans daha sonra Eylül 2018'de New York'ta düzenlenen BM Genel Kurul Toplantısında Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Edilmesi Toplantısı'nda ülkelerin yaptığı taahhütler üzerine bir oturumla devam etti. Bu oturumda, NCD gündeminde sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik eden zihinsel sağlık, çevre ve cinsiyet yaklaşımlarını güvence altına almak için stratejilerin değerlendirildiği, “Ülke düzeyinde taahhütlerin yerine getirilmesi için yeni katılım biçimlerinin araştırılması” konulu bir toplantı yapıldı.

Konferans; zihinsel bozuklukların ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, tedavisi ve yönetimi ile sağlık sistemine entegrasyon; kalp-damar hastalıkları ve diyabet için hedeflerin başarılması; tuz, şeker ve trans yağlar gibi sağlıksız diyetlerle ilişkili değiştirilebilir risk faktörlerini azaltmak üzere üç oturum içeriyor.

Anahtar Kelimeler: Dünya Sağlık Örgütü Konferansı, Aşkabat,

Diğer Haberler