dunyaca-unlu-azerbaycan-halilari-goz-kamastiriyor

Dünyaca ünlü Azerbaycan Halıları Göz Kamaştırıyor

Halı denilince ilk akla gelen ülkelerden birisi de Azerbaycan.

04 Mayıs 2021 10:19

UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Azerbaycan halı sanatı, bütün dünyada yakından tanınıyor. Azerbaycan halıları maddi olarak da büyük değere sahip. Dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen halılardan, önemli miktarda gelir elde ediliyor. Bu halıları, dünyanın en ünlü müzelerinde görmek de mümkün. Londra’da Victoria ve Albert müzesinden Washington’da Metropolitan Müzesi'ne kadar pek çok yerde Azerbaycan halıları sergileniyor.

Dünyanın ilk halı müzesini de barındıran Azerbaycan’da son dönemde sağlanan desteklerle dokumacılık önemli bir sektör haline gelmiş. Binlerce kişi bu alanda istihdam ediliyor. Başkent Bakü’deki halı müzesi, Azerbaycan halıcılık sanatının en nadide eserlerine ev sahipliği yapıyor. Her gün onlarca turisti ağırlayan halı müzesinde, Azerbaycan’ın her bölgesinden yüzlerce yıllık halılara rastlamak mümkün.

Halı dokumanın nesilden nesile geçen ayrı bir uzmanlık alanı sayıdığı Azerbaycan’da çok sayıda okulda dokumacılık dersleri veriliyor…

Dünyaca ünlü halılardan birisi de “Karabağ Halısı” Özelliği renklerinin zengin olması, Karabağ’ın tabiatının zenginliğinden ve bu ölçülerin büyük olması da Karabağ evlerinin büyük olmasından kaynaklanıyor.

Azerbaycan halılarında daha çok simetrik olarak yerleşen geometrik şekiller ve figürler yer alıyor. Azerbaycanlı halı sanatçıları halılara bazen hüznü, bazen aşkı ve tarihi olayları ilmek ilmek dokuyor. Azerbaycan halılarında sadece geometrik şekiller yer almıyor. Azerbaycanlı halı sanatçıları zaman zaman duygu ve düşüncelerini karşıdakilere resimlerle de aktarıyorlar.

Renk renk, ilmek ilmek ve desen desen sabırla vücut bulan Azerbaycan halıları, Türk kültürünü dünyaya taşıyor.

Diğer Haberler