dusanbe-de-turkmenistan-kultur-gunleri

Duşanbe’de Türkmenistan kültür günleri

Tacikistan’ın Başkenti Duşanbe’de “Türkmenistan Kültür Günleri “ etkinlikleri düzenlendi

19 Ekim 2018 09:15

Tacikistan Cumhuriyeti'nde “Türkmenistan Kültür Günleri”'nin açılış töreni Duşanbe Ulusal Kütüphanesi’nde 15 Ekim Salı günü yapıldı. Açılış törenine iki ülkenin Kültür Bakanları, Duşanbe belediye başkan ve temsilcileri, Tacikistan'daki Türkmen Büyükelçiliği görevlerinin yanı sıra sanatçılar ve medya temsilcileri katıldı.

350 kişiden oluşan Türkmenistan kültür kafilesi, başkent Aşkabat’tan Tacikistan'ın başkenti Duşanbe’ye Özbekistan üzerinden trenle ulaştı. Özbekistan’ın Termiz tren garında Türkmen heyeti, Özbekistan sanatçı kafilesi tarafından karşılandı.

Aynı gün Duşanbe’de Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un ''Тürkmenistan - Büyük İpek Yolu'nun Kalbi'' kitabı okuyucuya sunuldu.

Devlet kompleksi Kohi Borbad'da düzenlenen gala konserinde Duşanbeliler etkileyici Türkmen müziği, müzik yıldızları ve halk dansları ile tanıştılar.

Kültür Günleri kapsamında Türkmen halkının kültürel mirasını anlatan bir sergi de düzenlendi. Sergide Türkmen halkının saz aletleri, milli kıyafetleri, halı, tekstil ürünleri ve diğer kültürel unsurlar tanıtıldı. Büyük Türkmen ozan Seyitnazar Seydi'nin adını taşıyan Lebap Müzikal Tiyatrosunun aktörleri, A.Lahuti'nin adını taşıyan Tacik Akademi tiyatrosunda “Türkmenistan - Büyük İpek Yolu'nun Kalbi” adlı esere dayanarak yaratılan “Dayahatyn” oyununu sergiledi.

Daha sonra  “Türkmenistan Kültür Günleri” heyet üyeleri, Türkmen diasporasının büyük bir kısmının yaşadığı Dusti kentini ziyaret etti ve Dusti Kültür Merkezi’nde bir konser düzenlendi. Konserde Türkmen halk müziği sanatçıları ve koreografi grubu üyeleri sahne aldı. Dusti Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergide Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un eserlerinin yanı sıra Türkmen şair ve yazarların eserleri, çocuk edebiyatından örnekler, arkeolojik eserler yer aldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı’nın girişimiyle yapılan etkinlik, Türkmen, Özbek ve Tacik halklarının kültürel kaynaşmasına ve kültürlerarası diyalog ve bağların güçlenmesine katkı sağladı.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Tacikistan, “Türkmenistan Kültür Günleri “, Duşanbe,

Diğer Haberler