enerji-sektorunde-olaganustu-hal-ilan-edilen-kirgizistan-da-hukumet-stratejik-e

Enerji sektöründe olağanüstü hal ilan edilen Kırgızistan’da hükümet, stratejik enerji projelerine "ulusal proje statüsü" verdi

Statü kapsamında olan projeler, vergi muafiyetinden yararlanacak ayrıca uygun koşullarda devlet desteği alacak.

16 Ocak 2024 12:13

Kırgızistan’da hükümetin Ulusal Yatırım Projeleri Komisyonu, enerji sektöründeki stratejik projelere ulusal proje statüsünü verdi.

Buna göre, Kambarata 1 Hidro Elektirk Santrali Projesi, Kazarman Hidro Elektirk Santrali Kaskadı Projesi ve Kemin-Torugart Yüksek Gerilim İletim Hattı Projesi ulusal proje statüsünü aldı.

Bakanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamada, enerji sektöründeki yatırım projelerinin ülke için kritik öneme sahip olduğu belirtildi.

Ulusal Proje statüsüne sahip projeleri gerçekleştiren firmaların katma değer vergisi, gelir vergisi ve satış vergisinden belli bir süre için muaf tutulacağı, ayrıca uygun koşullarda devlet desteği alacağı ifade edildi. Ayrıca, bazı projelere ulusal proje statüsünün verilmesinin, ekonominin stratejik sektörlerine yatırım çekilmesi açısından verimli olacağı bilgisi paylaşıldı. 

Kırgızistan’da, enerji sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle, 1 Ağustos 2023'ten itibaren olağanüstü hal ilan edildi.

Daha önce Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da, enerji sektöründeki sorunlarla mücadele etmek için tüm imkanları kullanacaklarını söylemişti.

Anahtar Kelimeler: kırgısiztan, enerji, proje,

Diğer Haberler