enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakani-donmez-turkakimi-8-ocakta-aciyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: "TürkAkım'ı 8 Ocak'ta açıyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "TürkAkım'ı 8 Ocak’ta açıyoruz. Böylece hem doğudan hem de kuzeyden gelen doğal gaz boru hatlarıyla uluslararası piyasalarda vazgeçilmez olacağız." dedi.

28 Aralık 2019 09:04

TANAP'ı tamamlayıp Avrupa'ya bağladıklarını ifade eden Dönmez, "TANAP'ın ilk imzaları atıldığında, bu proje hayal demişlerdi. Türkiye'nin ve bu milletin gücüne, potansiyeline küçümseyerek bakmışlardı. Biz TANAP'ı rekorlar kırarak tamamladık. Lakin yapımı devam ediyor. Biz de Avrupa'ya gaz vermek için onları bekliyoruz. TANAP'tan sonra şimdi bir başka dev projeyi daha bitiriyoruz. TürkAkım'ı 8 Ocak’ta açıyoruz. Böylece hem doğudan hem de kuzeyden gelen doğal gaz boru hatlarıyla uluslararası piyasalarda vazgeçilmez olacağız. TürkAkım ve TANAP, milletimizin sorunsuz şekilde doğal gaz kullanmasını sağlarken, Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliğini sağlamada da anahtar bir rol alacağız." diye konuştu.

Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yaptıklarını, 2020'ye daha güçlü girdiklerini anlatarak, 2019'da elektriğin yüzde 62'sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini bildirdi.

Her bir puanlık yerli üretimin 100 milyon dolar daha paranın yurt içinde kalmasını sağlamak anlamına geldiğini ifade eden Dönmez, "Geçtiğimiz yıl yerlilik üretimimiz yüzde 50 idi, bu sene 12 puan arttırdık. Bundan sonra daha da arttırarak yerlilik payı katkısını daha da arttırmış olacağız. Hatta mayısta yüzde 75'ler seviyesine gelmişti. Ancak bu oranlarla asla yetinmeyeceğiz. Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir diyerek 2020'ye daha güçlü gireceğiz." değerlendirmelerinde bulundu.

 

Anahtar Kelimeler: enerji ve tabii kaynaklar bakanı, dönmez, türkakımı, 8 ocak, açılış,

Diğer Haberler