essiz-mimari-abide-registan-meydani

Eşsiz mimari abide: Registan Meydanı

Registan Meydanı, Orta Asya'nın incisi Semerkant'ın merkezinde yer alıyor.

04 Mayıs 2021 15:00

Registan sözcüğü "kumluk yer" anlamına gelmektedir. Külliye, çeşitli dönemlerde hükümdarların fermanlarının okunduğu, bayram ve etkinliklerin yapıldığı büyük bir meydan olmuştur. Meydanda, Uluğ Bey Medresesi, Şirdor Medresesi ve Tillakari Medresesi gibi zamanının en nüfuzlu bilim dergâhları yer allmaktadır.

Medreselerin duvarları görkemli süslemelere sahip, medrese kapıları ise Kur'an-ı Kerim'in ayetleri ve sureleriyle süslenmiştir.
Orta Asya -Türk mimarisinin en görkem örneklerini barındıran Registan Meydanı, 2001 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

Uluğ Bey Medresesi
Külliyedeki ilk medrese olan Uluğ Bey Medresesi, Temriyelerden olan sultan ve gök bilimci Uluğ Bey tarafından 1417-1420 yıllarında yaptırılmıştır. Uluğ Bey Medresesi XV. yüzyılın en iyi üniversitelerinden biri olmuştur. Medresede gök bilim ve matematik ağırlıklı eğitim verilmiştir. Ünlü âlim ve filozof Nureddin Abdurrahman Cami de bu medresede eğitim görmüştür.

Şirdar Medresesi
1619-1635 yıllarında yaptırılan Şirdar Medresesi, “Aslanlı” anlamına gelir. Medresenin adı giriş kısmına işlenmiş iki aslanın ceylan avları resminden alınmıştır. Medrese, Uluğ Bey Medresesi'nin karşısında yer almaktadır. Yapının planlama ve süslemeleri, yine Uluğ Bey Medresesi esas alınarak yapılmıştır.

Şirdar Medresesinde ilmi taliplerin kışın da kullanabileceği fazladan iki eğitim holü de yaptırılmıştır.

Tillakari Medresesi 

Uluğ Bey ve Şirdar Medresesi'nin ortasında yer alan Tillakari Medresesi, 1646-1660 yıllarında Yalangtuş Bahadır tarafından inşa ettirilmiştir. “Tillakari” sözcüğü “altın işlemeli” anlamına gelmektedir.

Medresenin süslemelerinde saf altın kullanıldığı için bu yapıt  Tillakari olarak adlandırılmıştır. Tillakari Medresesi, sadece medrese olarak değil merkez cami olarak da kullanılmıştır.

Registan Meydanında günümüzde de festivaller, konserler ve şenlikler gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Özellikle, Registan Meydanında düzenlenen ışık gösterileri turistlerin ilgisini çekmektedir.

Diğer Haberler