evliyalarin-turbesi-bes-ata

Evliyaların Türbesi: "Beş Ata"

Kazakistan'ın Almatı bölgesinde yer alan ünlü Sarybay Bi, Kainazar, Süyinbay Aronulı, Tuktıbay ve Zhambyl Zhabayev’ın türbeleri ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

27 Nisan 2021 22:07

Kutsal yerler bakımından Kazak topraklarının zenginliğinin sınırı yok. Oralara gitmek, atalarını anmak ve onların adına Kur'an okuyup ruhlarına bağışlamak Kazak halkının benliğine işlemiş.

Kutsal alanlardan birisi olan ünlü "Beş Ata" evliyaların türbesi Almatı bölgesinde. Beş Ata, Kazakistan'ın en bilinen şifalı yerlerinden birisi olarak da kabul edilir.

Bazıları bu kutsal yerin iç dünyalarına huzur verdiğini, sağlıklarını iyileştirdiğini ve dileklerinin kabul edilmesine yardımcı olduğunu düşünür.

"Beş Ata" yolundaki ilk durak, Sarybai Ata'nın türbesi. Sarybai Bi (1821-1890), adil olması ile ün salmış ve hayatının sonuna kadar bu isme leke getirmeden yaşamış önemli bir evliyadır. 

Yol üzerindeki bir sonraki kutsal yapı "İkinci Ata" Kainazar Ata'nın türbesidir (1850-1913). O bir savaşçı, "Beş Ata"nın en küçüğü, Sarybai Bi'nin de sağ koludur. Tarihi kayıtlara göre, o zamanlar ondan daha cesur, güçlü ve dirayetli kimse yoktur. Bu kutsal yere gelenler Tanrı'dan güç ve kuvvet ister.

"Üçüncü Ata" Süyinbay Ata'nın türbesi. Ünlü Süyinbay Aronulı (1815-1898), ömrü boyunca sayısız şiir yazan ve gönlünü ülkesine adayan büyük bir Kazak şairi ve ozanıdır. Türbenin mimarisi kendine has özellikleri ile dikkat çekiyor. Türbenin içinde "Kıble" adı verilen ve kutsal enerji dolu olduğuna inanılan bir taş var. Türbe bekçisine göre o taşa elini koyup içtenlikle dua edenler dileklerinin gerçekleştiğine inanıyor.

"Dördüncü Ata" Tuktıbay Ata'nın türbesi. Bu yüksek anıt mezar, ihtişamıyla dikkat çekiyor. Tuktıbay Ata (1700-1781), zamanının en güçlü şifacısıydı. Tuktıbay Ata'yı ziyarete gelenler sağlıkları için Allah'a dua ederler. Tuktıbay Ata'ya 13 yaşından itibaren bu iyileştirme gücünün bahşedildiği rivayet edilir. Tarihi kayıtlara göre, o hastalıkları kovmak için kobız enstrümanını kullanırdı. Kobız'ın sesi bir otağı yerinden hareket ettirecek kadar güçlüydü. Bu kobız, Tuktıbay'ın torunları tarafından uzun yıllar kutsal bir hazine olarak korunmuştur.

 "Beşinci Ata" ise, Kazakların en ünlü halk ozanlarından, bildiği sayısız şiir ve destanların anlatıcısı olan Zhambyl Zhabayev'dir (1846-1945). Türbe 1946'da inşa edilmiş, 1970 ve 1996'da yenilenmiş ve beyaz mermerle kaplanmıştır. Kabrin etrafı Kazak motifleriyle süslenmiştir. Türbeye giden yol boyunca, Zhambyl'in eserlerinden alıntıların olduğu, ünlü yazar ve diğer şairlerin kendisi ile ilgili görüşlerini içeren dikdörtgen bir granit levha var.

Kazakistan'ın Almatı bölgesinde yer alan bu kutsal yerler Kazak halkı için oldukça önemlidir. Atalarına dua etmek ve Kur'an okuyup onları yad etmek bir görev olarak kabul edilir. Kutsal "Beş Ata"nın birçok insanın hayallerinin ve özlemlerinin gerçekleşmesine büyük katkı sağladığına ve durumlarını iyileştirdiğine inanılmaktadır.

Diğer Haberler