garibasvili-guney-kafkasyada-uzun-vadeli-barisin-tesisi-icin-ermenistan-ve-az

Garibaşvili: "Güney Kafkasya'da uzun vadeli barışın tesisi için Ermenistan ve Azerbaycan ile çalışmaya kararlıyız"

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, "Barışçıl Komşuluk Girişimi" platformu aracılığıyla Güney Kafkasya'da uzun vadeli barışın tesisi için Ermenistan ve Azerbaycan ile çalışmaya kararlı olduklarını bildirdi.

26 Ekim 2023 21:55

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve 60'tan fazla ülkeden 2 bine yakın temsilcinin katıldığı "Tiflis İpek Yolu Forumu" başladı.

Forumun açılışına, Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan katıldı.

Garibaşvili açılışta yaptığı konuşmada, "Hükümetimizin 'Barışçıl Komşuluk Girişimi' aracılığıyla Güney Kafkasya'da uzun vadeli barışın tesis edilmesi için komşularımız ve dost ülkeler Ermenistan ve Azerbaycan ile çalışmaya kararlıyız ve bugün iki değerli mevkidaşım Başbakan Paşinyan ve Başbakan Asadov'u ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı.

Başbakan Garibaşvili, uzun vadeli barışın her 3 ülkeye ve bölgeye büyük ölçüde yarar sağlayacağını, ülkelere hak ettiği refahı getireceğini söyledi.

Asadov Azerbaycan ile Gürcistan'ın Avrupa ve Asya arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığını vurguladı

Azerbaycan Başbakanı Asadov da Azerbaycan ile Gürcistan'ın Avrupa ve Asya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinde, kültürel alışverişin güçlendirilmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Asadov, "Azerbaycan ve Gürcistan bir kez daha 'Büyük İpek Yolu'nun yeniden canlanması anlamına gelen bu konsepti destekleyen ilk ülkeler oldu." değerlendirmesini yaptı.
"İpek Yolu"nun yeniden canlanması girişimine ilk katılan liderin Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev olduğunu söyleyen Asadov, 1998'de Bakü'de 30 uluslararası örgüt ve 35 ülkenin katıldığı "Büyük İpek Yolu" konferansını hatırlattı.

Söz konusu konferansta uluslararası taşımacılıkla ilgili konuların ele alındığını aktaran Asadov, Haydar Aliyev'in Azerbaycan'ı bölgesel transit merkezine dönüştürmeyi amaçlayan uzak görüşlü politikasının Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından sürdürüldüğünü kaydetti.

Asadov, son 20 yılda Azerbaycan'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Güney Kafkasya koridoru, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı gibi önemli bölgesel projeleri başlattığını ve bunlara katıldığını anımsattı.

"Tiflis İpek Yolu Forumu" üst düzey politikacılar, iş dünyasından temsilciler ve kamu liderleri arasında bir uluslararası diyalog platformu oluşturmak amacıyla 2015'te Gürcistan tarafından oluşturulmuştu.

Anahtar Kelimeler: gürcistan, tiflis, garibaşvili, güney kafkasya, tiflis ipek yolu forumu,

Diğer Haberler