gazzedeki-saldiriya-tepkiler-buyuyor

Gazze'deki saldırıya tepkiler büyüyor

Azerbaycan, Kosova, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Karadağ ve Bosna Hersek'te İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırı protesto edildi.

18 Ekim 2023 22:55

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, İslami dayanışmaya bağlı olduklarını ve Filistin halkının devlet olma mücadelesini desteklediklerini bildirdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bayramov, İsrail-Filistin çatışma bölgesindeki güvenlik durumunun ciddi şekilde kötüleşmesine neden olan olayların endişe yarattığını belirterek Azerbaycan olarak askeri operasyonların ve gerilimin durdurulması çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Özellikle kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu sivil halk arasında artan kayıplar nedeniyle kurbanların ailelerine taziyelerini dile getiren Bayramov, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Bayramov, sivillerin hayatlarının tehdit altında olmaması gerektiğini, sivil ve altyapı tesisleri ile kutsal mekanların korunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırının sonuçlarını "yıkıcı" olarak nitelendirdi.

Osmani, X sosyal medya hesabından İsrail'in saldırısına ilişkin paylaşımda bulundu.

Osmani, paylaşımında "Gazze'deki bir hastanenin bombalanmasının ardından kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesinin insan hayatındaki sonuçlarını görmek yıkıcı." ifadelerine yer verdi.

Masum hayatların korunması gerektiğine dikkati çeken Osmani, "Ne yazık ki, herhangi bir çatışmada en çok zarar görenler her zaman siviller oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, "müzakere" çağrısı yaptı

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen Filistinli sivillerin çok sayıda ölümüyle sonuçlanan saldırıyı şiddetle kınıyoruz ve bu uluslararası insani hukuk ihlaline ilişkin kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, taraflara, sivillere yönelik can kayıplarının ve şiddetin önlenmesi, düşmanlıkların durdurulması için kapsamlı tedbirler alınması ve barışın sağlanması adına müzakere sürecinin bir an önce başlatılması çağrısı da yapıldı.

Tacikistan, Gazze'deki hastaneye düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıyı şiddetle kınadı.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın hayatını kaybettiği, Filistin'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yayımladı.

Açıklamada, başta hastaneler olmak üzere sivil tesislere hiçbir koşulda saldırı düzenlenmemesi gerektiği, hastanelerin her koşulda halka hizmet veren güvenli yerler olduğu vurgulandı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa dilenen açıklamada, "Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, bu saldırganlığı şiddetle kınayarak taraflara, derhal ateşkes ilan etme ve durumu istikrara kavuşturmak için diyalog başlatma çağrısında bulunuyor." ifadesi kullanıldı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıyı şiddetle kınadı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen saldırı sonucunda çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Bu korkunç saldırganlık eylemini şiddetle kınıyor ve bunu uluslararası hukukun ağır bir ihlali olarak görüyoruz." ifadesine yer verildi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerin iletildiği açıklamada, çatışmanın taraflarına derhal "askeri harekatları durdurma ve ateşkes ilan etme" çağrısında bulunuldu.

Karadağ'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı kentlerden Bijelo Polje'de, İsrail'in el-Ehli Baptist Hastanesi başta olmak üzere Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar protesto edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'dada İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırı protesto edildi.

İsrail'in hastane saldırısına tepki gösteren bir grup, Lefkoşa'daki İngiliz Yüksek Komiserliği ofisi önünde toplanarak slogan attı.

Türkiye, KKTC ve Filistin bayrakları taşıyan protestocular, okudukları basın bildirisinde İsrail'in bebek, çocuk, kadın ve erkek ayrımı yapmadan Filistinli sivilleri canlı yayında hastaneye yaptığı saldırı ile katlettiği belirtilerek, uluslararası toplumdan Gazze'ye yönelik saldırıları durdurmasını istendi.

Basın bildirisinin okunmasının ardından araçlarla konvoy düzenleyen protestocular, Lefkoşa caddelerinde tur attı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazze'deki vahşetin benzerini yaşamış bir halkın lideri olarak yaşananları derin üzüntüyle takip ettiğini belirterek, "Savunma adına masum sivillere saldırmak savaş suçudur." ifadesini kullandı.

Protestosların bir diğer adresi de Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna oldu

Gazze'deki hastane saldırısı haberinin ardından başkentteki tarihi Başçarşı Meydanı'nda toplanan Bosna Hersek’te yaşayan Filistinliler ve Saraybosna halkı, ellerinde Filistin, Bosna Hersek ve Türk bayrakları taşıdı.

"Filistin özgür olacak" sloganları atan kalabalık, "Saraybosna, Filistin'in yanında" mesajı da gönderdi.

Karadağ'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı kentlerden Bijelo Polje'de, İsrail'in el-Ehli Baptist Hastanesi başta olmak üzere Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar protesto edildi.

Bijelo Polje İslam Birliği Meclisince organize edilen gösteriye katılan yüzlerce kişi Filistin bayraklarıyla kent merkezinde yürüdü.

Bijelo Polje Başimamı Enis Burdzovic, Filistin halkının yanında olduklarını ifade ederek, "Birçok devlet 'evet' dese de, biz İsrail'e, çocukları öldürmeye, hastaneleri bombalamaya 'hayır' diyoruz. Bizim siyasi partilerimizden bazıları siyonist rejime dayanışma açıklamaları yaparken, çocukların parçalanması karşısında neden kimse dayanışma göstermiyor?" diye konuştu.

Bijelo Polje'de yüzlerce kişi Filistin'e destek mesajları gönderirken, İsrail'i protesto ederek, ellerinde "Neden çocukları öldürüyorsunuz?" yazılı dövizler taşıdı.

Anahtar Kelimeler: Gazze, saldırı, hastane, tepki,

Diğer Haberler