gurcistan-39-dan-rusya-39-ya-nota

Gürcistan'dan Rusya'ya Nota

Gürcistan, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da faaliyet gösteren Rus askerlerinin kontrol alanlarını Bakü-Supsa petrol boru hattını da içine alacak şekilde genişletmesiyle ilgili Rusya'ya nota verdi.

18 Temmuz 2015 08:51

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak konuyla ilgili detaylı bilgi verilen İsviçre'nin Tiflis Büyükelçisi Guenther Baechler'e, Rusya'ya iletilmesi için nota verildiği belirtildi.

Açıklamada, Baechler'in bakanlıktaki toplantıda "Rusya'nın adımının hafife alınmayacağı ve uygun tepki verilmesinin gerektiğini" söylediği bildirildi.

Levhalar, Gürcistan'ın ana otobanı olan ve Azerbaycan'ı Türkiye'ye bağlaması için yapım çalışmaları devam eden Tiflis-Gori otobanına oldukça yakın bir mesafede bulunuyor.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da faaliyet gösteren Rus askerleri, kontrol alanlarını Bakü-Supsa petrol boru hattını da içine alacak şekilde genişletmiş, Gürcistan söz konusu eylemi kınamıştı.

Rusya'nın Güney Osetya'daki varlığı

Gürcistan ile Rusya arasında 2008'de yaşanan savaş döneminde eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ara buluculuk yaparak, 12 Ağustos'ta Gürcistan, 16 Ağustos'ta ise Rusya Cumhurbaşkanları'nın bir ateşkes anlaşması imzalamasını sağlamıştı. Anlaşmaya göre, Gürcü ve Rus askeri güçleri savaş başlamadan önceki pozisyonlarına dönecekti.

Rusya, askeri birliklerinin, Gürcistan'ın kontrol ettiği topraklardan geri çekilmesini 8 Ekim 2009'da tamamlarken, savaştan önce Gürcistan tarafından kontrol edilen Abhazya ile Güney Osetya bölgelerindeki askeri varlığını ise korudu.

Rusya, 2008'de Gürcistan ile yaşanan savaşın hemen ardından, Güney Osetya ile Abhazya'yı bağımsız ülkeler olarak tanımıştı. Rus güçleri, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası arenada Rusya hariç kimsenin tanımadığı Güney Osetya topraklarının güvenliğini üstlenmişti. Güney Osetya'nın Gürcistan ile arasındaki bölgede halen Rus askeri varlığı bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: gürcistan, güney osetya, rus askerleri, bakü supsa petrol boru hattı, gürcistan dışişleri bakanlığı, rusya,

Diğer Haberler