gurcistan-cumhurbaskani-kazakistan-da

Gürcistan Cumhurbaşkanı Kazakistan’da

Nazarbayev ve Margvelaşvili iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ile bölge ve uluslararası gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

13 Haziran 2017 16:50

 Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazak sermayeli Batum Limanı'nın ülkesi için önemli olduğunu ve Gürcistan ile tarife konusunda anlaşılması durumunda bu yolun hem Çin, hem Kazakistan ve hem de Gürcistan'ın çıkarına olacağını söyledi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, resmi ziyaret için geldiği Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından Akorda Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

Baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, görüşmelerde bölge ve uluslararası gündemdeki etkin konuları ele aldıklarını belirterek, dünyadaki olaylar bağlamında iki ülkenin de aynı görüşe sahip olduğunu söyledi.

Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin tartışıldığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Tarihi ve iyi ilişkilerimiz istikrarlı bir şekilde devam ediyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, "Tek Kuşak Tek Yol İpek Yolu" projesi kapsamında Gürcistan’ı da Kazakistan gibi transit ülkeye dönüştürmeye imkan olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Kazakistan ve Gürcistan’dan Avrupa’ya Karadeniz üzerinden çıkış olması çok önemli. Doğalgaz ve petrol koridorlarının Kafkaslar ve Gürcistan üzerinden geçmesi önemli. Bu bağlamda Kazakistan için Kazak şirketlerinin sahiplik yaptığı Batum Limanı önemlidir. Bakanlıklarımız kendi aralarında tarifede anlaşırsa, bu yol hem Çin hem Kazakistan hem de Gürcistan'ın çıkarına olacak ve ülkelerimizin transit potansiyelini artıracak.”

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili de Gürcistan ile Kazakistan arasındaki yoğun ilişkileri genişletme imkanlarının olduğuna işaret ederek, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in önderliğinde Astana EXPO 2017 fuarının yapılmasının önemini vurguladı.

Görüşmede Gürcistan’ın bölgedeki sorunlarının ele alındığı kaydeden Margvelaşvili, “Ülkemizin egemenliği ve bütünlüğü konusunda dayanıklı pozisyonu ve desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, Kazakistan temasları kapsamında Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarı'nda Gürcistan standının açılışına katılacak.

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Gürcistan, Batum Limanı, Tek Kuşak Tek Yol İpek Yolu, Nazarbayev, Giorgi Margvelaşvili,

Diğer Haberler