gurcistanin-tek-kadin-halk-ozani-mehtiyeva-hayatini-asiklik-geleneginin-surdur

Gürcistan'ın tek kadın halk ozanı Mehtiyeva, hayatını aşıklık geleneğinin sürdürülmesine adadı

Gürcistan'da yaşayan 40 yaşındaki tek kadın ozan Nargile Mehtiyeva, 20 yıldır aşıklık geleneğini yaşatarak gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

16 Mart 2021 13:31

Gürcistan'ın Karapapak (Terekeme) Türklerinin yoğun yaşadığı Borçali bölgesinde doğan Mehtiyeva, aşıklık geleneğini bu ülkede sürdüren tek kadın olarak 10 yıldır çocuklara bağlama çalmayı ve türkü söylemeyi öğretiyor.

Birçok derneğin üyesi ve uzmanlık alanında çeşitli ödülleri olan Borçalı Türkü ozan Mehtiyeva, başkent Tiflis'te açtığı bağlama kursu ve derneğinde Türk kültürünün değerli miraslarından aşıklık geleneğine hem Gürcistan hem diğer ülkelerin vatandaşlarının ilgisini çekmek için çaba sarf ediyor.

Çocuklara eğitim verdiği Mirza Fatali Akhundov Müzesi'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mehtiyeva, mesleğinden büyük zevk aldığını söyledi.

Mehtiyeva, aşıklık geleneğinin Gürcistan'da yaşayan tüm Borçalı Türkleri için büyük önem taşıdığını belirterek "Gürcistan’da tek kadın halk ozanı olduğum için bu geleneği sadece kendim için değil, çocuklar ve yeni nesil için de yaşatmak benim için bir şereftir." dedi.

Yıllar önce evde birkaç çocuğa bağlama öğrettiğini anlatan Mehtiyeva, "Sonra anladım ki daha çok çocuğun ve gencin ilgisini çekebilmek için ders sayılarını artırmam gerekiyordu ve bir saz kursu açmaya karar verdim.” diye konuştu.

10 yıldır çocuklara bağlama çalmayı öğrettiğini vurgulayan Mehtiyeva, "Çocukların sazımıza ve sözümüze olan ilgileri gittikçe artıyor. Belki de benim bu mesleği okutan bir kadın olmamın çocuklar için farklı bir anlamı oluyor. Çocukların aşıklık geleneğini derinden öğrenmesi, bu yolun doğru bir yol olduğunu derinden görmeleri için çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk kültürünün önemli parçası olan aşıklık geleneğinin yaşatılmasına hayatını adadığını belirten Mehtiyeva, şunları söyledi:

"Aşıklık geleneğimizi, ilk önce de sazımızı, elimden geldiği kadarıyla, hatta elimden gelmeyeni de yapmaya çalışarak yaşatmaya çalışıyorum. Tüm Türk dünyası için özel olan bu saz bizim için çok aziz ve değerlidir. Sazımızı ve sözümüzü genç nesillere, geleceğimize aktarmak ve öğretmek son derece önemlidir."

Mehtiyeva, yıllardır ders verdiği çocuklardan oluşan bir ekip kurduğunu ve Gürcistan’da önemli televizyon veya radyo programlarında yer aldıklarını kaydetti.

Türkiye başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde aşıklık programlarına defalarca katıldığını belirten Mehtiyeva, "Ben Gürcistan’daki tek kadın halk ozanı olarak 20 yıldır Türk dünyası ve diğer ülkelerden birçok kez davetler alıyorum. Borçalı kadın ozan olarak Türkiye’de neredeyse her ay çeşitli programlara katılıyordum." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler