ham-petrol-fiyatinda-dusus

Ham Petrol Fiyatında Düşüş

Nursultan Nazarbayev: ''Kazakistan'ın 'yağmurlu gün' için rezervleri vardır''

22 Aralık 2014 14:27

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, petrol fiyatlarındaki aşağı seyrin sürmesi ihtimaline ilişkin, ''Ülkenin yağmurlu gün için rezervleri vardır'' dedi.
 
Nazarbayev, Devlet Sarayı Akorda'da gazetecilerin, ulusal satın alma gücü itibarıyla dünyanın en zayıf 20 ülke kuru arasında 8. sırada yer alan para birimi tenge üzerindeki baskı ve düşen petrol fiyatlarının ekonomiye etkisine ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Ülkede son günlerde artan devalüasyon söylentilerine ilişkin konuşan Nazarbayev, tenge üzerindeki baskıya neden olarak ''2008'den başlayan küresel finans krizinin farklı bir başlangıcı'' diye tanımladığı yeni kriz durumunu gösterdi.
 
Nazarbayev, Ukrayna krizi ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve bölgesel türbünlans etkisinden de söz ederken, söz konusu türbülansın daha da uzun sürebileceği uyarısında bulundu.
 
''Kazakistan'ın 'yağmurlu gün' için rezervleri vardır''
 
Nazarbayev, petrol fiyatlarındaki aşağı seyrin sürmesi ihtimaline ilişkin, ''Kazakistan'ın yağmurlu gün için rezervleri vardır'' derken, yerel para birimi tengedeki dalgalanmalar için halka panik yapılmaması çağrısında bulundu.
 
Yaptıkları açıklamalara karşın kamuoyuna endişe ve heyecan havası verilmesinin yanlış olduğunu işaret eden Nazarbayev, ''Kur dalgalanmaları her zaman olacaktır. Kazakistan'a hiçbir şey olmuyor. Bankalardaki mevduatlar garantilidir'' diye konuştu.
 
Nazarbayev, kemer sıkma politikalarına karşın hükümetin sosyal yükümlülüklerini ihmal etmeyeceğini, ekonomik kriz ortamından geçmelerine karşın memur ve emekli maaşlarının aynı seviyede kalacağını yineledi.
 
Ülke ekonomisinin yapısal sorunlarına da değinen Nazarbayev, petrol dışı üretimini artırmak amacıyla devreye aldıkları bölgesel sanayi projelerinin önemini vurguladı.
 
Kazakistan ekonomisi
 
Ukrayna krizinin yol açtığı bölgesel türbülans, rubledeki düşüş, petrol fiyatlarındaki aşağı seyir ve yıllık 8 milyon ton petrol üretilmesi planlanan ülkenin önemli petrol sahası Kashagan'da üretime başlanamaması, ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı artırıyor.
 
Kazakistan Merkez Bankası, şubat ayında para birimi tengeyi yüzde 18-20 devalüe etmişti. Kazakistan Merkez Bankası sonbahara doğru artan ikinci dalga devalüasyon söylentilerini yalanlamış, eylül ayında yaptığı açıklamada döviz rezervinin 28 milyar dolar, ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna'nın ise 76 milyar dolar olduğunu belirterek, rezervlerin, yeterli olduğunu duyurmuştu.
 
Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre Kazakistan'ın 2014'ü yüzde 4,3 büyümeyle kapatması bekleniyor.
 
IMF, Kazakistan'ın 2015'te yüzde 4,5 büyüyeceğini öngörürken, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) 2015'te petrol fiyatının varil başına 68 dolar olacağı tahmininde bulundu. 2013 yılını 81,8 milyon petrol üretimiyle kapatan Kazakistan'ın bu yılı da aynı seviyedeki üretimle kapatması bekleniyor.


Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Nursultan Nazarbayev, Ham Petrol,

Diğer Haberler