hatay-iklim-diplomasisinin-merkezi-oluyor-direncli-sehirler-zirvesi-basliyor

Hatay, iklim diplomasisinin merkezi oluyor: Dirençli Şehirler Zirvesi başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve COP31 Başkanı Murat Kurum, 8-9 Mayıs tarihlerinde Hatay’da düzenlenecek olan "Türkiye'nin COP31'e Giden Yolu: Dirençli Şehirler" paneline ev sahipliği yapacak.

07 Mayıs 2026 12:32

Türkiye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) ev sahipliği ve başkanlığı yolunda dev bir adıma hazırlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve COP31 Başkanı Murat Kurum, 8-9 Mayıs tarihlerinde Hatay’da düzenlenecek olan "Türkiye'nin COP31'e Giden Yolu: Dirençli Şehirler" paneline ev sahipliği yapacak.

"Asrın Felaketi"nden "Asrın İnşası"na

Hatay Müze Otel’de gerçekleştirilecek olan ve iki gün sürecek etkinliklerin ana temasını "Dirençli Şehirler" oluşturuyor.

Zirvede düzenlenecek olan "Asrın Felaketinden Sürdürülebilir Şehirlerin İnşasına" başlıklı oturumda, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede yürütülen dev inşa süreci dünyaya anlatılacak.

Katılımcılara şu konularda bilgi verilecek:

İklim ve Afet Direnci: Yeni konutların doğal afetlere ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı.

Yeşil Enerji: Binalarda güneş panelleriyle yenilenebilir enerji kullanımı.

Sürdürülebilirlik: Sıfır Atık uyumlu modern şehirleşme modelleri.

Dünyanın Gözü Hatay’da: Üst Düzey Katılım

Panele, 10'dan fazla ülkenin bakan ve bakan yardımcılarının yanı sıra küresel kuruluşların en üst düzey isimleri katılıyor.

Davetli listesinde yer alan bazı kritik isimler ve kurumlar şunlar:

Kurum / Kuruluş

Temsilci

UN-HABITAT

Anaclaudia Rossbach (İcra Direktörü)

Dünya Bankası

Humberto Lopez (Türkiye Direktörü)

UNDP

Monica Merino (Türkiye Temsilcisi)

Avrupa Yatırım Bankası

Philippe Treille (Türkiye Temsilcisi)

JICA

Daisuke Watanabe (Türkiye Ofisi Başkanı)

COP31 Yolunda Stratejik Durak: Antalya EXPO

Bakan Murat Kurum’un, Türkiye’nin 2 yılda tamamladığı 455 bin ev ve iş yerini kapsayan "Asrın İnşa Seferberliği"ni, COP31’in dirençli şehirler başlığı için dünyaya örnek model olarak sunması bekleniyor.

Türkiye, 197 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Taraflar Konferansı’na (COP31) 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya EXPO alanında ev sahipliği yapacak.

Hatay’daki bu zirve, Antalya’daki büyük buluşma öncesi iklim diplomasisinde Türkiye’nin belirleyici rolünü pekiştiren en kritik hazırlık aşaması olarak görülüyor.

Zirve kapsamında yabancı heyetler, inşa edilen afet konutlarını yerinde inceleme fırsatı da bulacak.

Anahtar Kelimeler: Hatay Dirençli Şehirler Zirvesi, BM 31. Taraflar Konferansı (COP31),

Diğer Haberler