hawaii-39-den-azerbaycan-39-a-quot-yukari-karabag-quot-ozru

Hawaii'den Azerbaycan'a "Yukarı Karabağ" özrü

ABD'nin Hawaii eyaleti Temsilciler Meclisi Başkanı Joseph Souki, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ'la ilgili bir karar nedeniyle Azerbaycan'dan özür diledi.

01 Nisan 2016 14:09

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan'ın Los Angeles Başkonsolosluğuna mektup gönderen Souki, Hawaii Temsilciler Meclisinde Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığıyla ilgili kabul edilen karar nedeniyle üzüntüsünü iletti.
 
Souki, bahsi geçen kararın ilgili komitelerde görüşülmeden önce, mevzuata aykırı olarak gündeme alındığını, müzakere edilmeden kabul edildiğini ve kararın içeriğine dikkat edilmediğini belirtti.
 
ABD'nin Yukarı Karabağ sorununun çözümü için yıllardır çaba harcadığını belirten Souki, mektubunda şu ifadelere yer verdi:
 
"Kararın hiçbir yasal geçerliliği yoktur. Temsilciler Meclisi, yeterli bilgi elde etmeden böyle bir kararı kabul ettiği için üzgünüm. Bu üzücü durumu anlayışla karşılamanızı ümit ediyorum. Azerbaycan hükümeti ve halkından içtenlikle özür diliyorum."
 
ABD'deki Ermeni lobisinin girişimiyle 10 Mart 2016'da Hawaii Senatosunda Yukarı Karabağ'la ilgili karar tasarısı gündeme alınmış fakat kabul edilmemişti. Senatodan yapılan açıklamada Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün desteklendiği ifade edilmişti.
 
Ermeni lobisinin daha sonra Temsilciler Meclisinin gündemine aldırdığı benzer tasarı kabul edilmişti.

Diğer Haberler