hazar-denizi-gunu-turkmenistan-da-kutlandi

Hazar Denizi Günü Türkmenistan’da Kutlandı

Uluslararası Hazar Denizi Günü dolayısıyla, Türkmenistan’ın Avaza kentinde “Hazar Denizi Barış ve Dostluk Denizi Konferansı” düzenlendi.

12 Ağustos 2023 14:19

Hazar Denizi çevresinin korunmasına ilişkin konuların ele alındığı konferansta, kıyıdaş ülkelerin arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik gelecek planları masaya yatırıldı.

12 Ağustos, Hazar’a kıyısı olan ülkelerde Hazar Denizi Günü olarak kutlanıyor. 

Türkmenistan’ın Avaza kentinde Hazar Denizi Barış ve Dostluk Denizi Konferansına Birleşmiş Milletler ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri, bakanlar, diplomatlar, bilim insanları ile çeşitli sektörlerden uzmanlar katıldı.

Konferansa Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un katılımcılara gönderdiği mesajının okunması ile başlandı. Türkmen lider mesajında Hazar Denizi'nin barış, uyum ve işbirliği denizi olarak kalması için çabalarını sürdüreceklerini kaydetti, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal kaynakların akılcı kullanımı hususunda bölge ülkelerini işbirliğine davet etti.

371 bin kilometrekare yer kaplayan Hazar Denizi’de 7000 km uzunluğunda kıyı şeridi yer alıyor. Biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla hemen her yıl düzenlenen konferansta Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan arasında ekolojik, ticari ve siyasi işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. 

“Hazar Denizi Günü” kutlamaları Azava’da yerel sanatçılar tarafından verilen konserler ile devam edecek.

Anahtar Kelimeler: Hazar Denizi, Türkmenistan, Uluslararası Hazar Denizi Günü,

Diğer Haberler