hazar-zirvesi-nin-ardindan

Hazar Zirvesi’nin ardından

5 kıyıdaş ülke Hazar Denizi'nin hukuki statüsü konusunda anlaştı.

14 Ağustos 2018 14:00

Kazakistan'ın Aktau kentinde düzenlenen 5. Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi'nde, Hazar Denizi’nin statüsü ve kaynaklarının kullanımı konusunda anlaşmaya varıldı. Kıyıdaş ülke liderleri Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Hazar'ın hukuki statüsünü belirleyen anlaşmaya imza attılar.

Hazar'da ekonomi, ulaştırma, çevre, güvenlik ve diğer alanlardaki iş birliği konularının da ele alındığı zirve kapsamında farklı ikili ve bölgesel anlaşmalar da anlaşmalar da imza edildi. 5 ülkenin hükümet yetkilileri, ulaştırma, ticari ve ekonomik işbirliği, Hazar Denizi'nde olayların önlenmesi anlaşmalarının yanı sıra organize suç, terörizmle mücadele ve Hazar ülkeleri sınır güvenlik kurumları arasında iş birliğini öngören protokolleri imzaladı.

Liderler anlaşmadan memnun

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, zirvede yaptığı konuşmada, bazı uzmanların Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesi sürecine şüpheyle baktıklarına işaret ederek, "Bugün dünyanın gözü önünde Aktau'da ortak çalışmalar sonucu karşılıklı anlayış sağlamayı başardık." dedi.

Anahtar Kelimeler: hazar zirvesi, kazakistan, Nazarbayev,

Diğer Haberler