hazara-kiyidas-ulke-temsilcileri-askabatta-toplandi

Hazar'a Kıyıdaş Ülke Temsilcileri Aşkabat'ta Toplandı

Gündem; Hazar ülkelerinin ulaştırma alanındaki işbirliğini güçlendirmek ve Hazar Denizi'nde uluslararası transit ulaşım.

17 Mayıs 2017 16:53

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen  toplantıya; Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Kazakistan ve İran’ın dışişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının yetkili ve uzmanları katıldı.

2014 Eylül ayında Rusya’nın Astrakhan kentinde düzenlenen Hazar Devletleri Başkanları 4. Zirvesinde, Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından ticari ve ekonomik işbirliği konularını içeren bir anlaşma taslağı sunulmuş ve taslak üzerinde çalışma kararı alınmıştı.

Türkmenistan tarafından sunulan anlaşma taslağı ile, Hazar denizine  kıyısı olan  devletler arasında ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirmek amaçlanıyor. Söz konusu anlaşma taslağı, Hazar denizinin doğal kaynaklarından yararlanma da dahil olmak üzere,  komşu ülkeler arasında enerji, sanayi ve Hazar bölgesi transit ulaşım konularını kapsayan bir dizi düzenlemeyi içeriyor.

Bu toplantıda heyetler, özellikle  “Hazar Denizinde Ulaştırma İşbirliği” konulu anlaşma taslağı üzerinde  görüşmeler yürüttü. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, anlaşma taslağının bir sonraki Hazar Devlet Başkanları zirvesine yetiştirilmesi amaçlanıyor ve taslak üzerindeki görüşmelerde anlaşma aşamasına yaklaşıldığı  bildirildi.

Söz konusu Ulaştırma İşbirliği Anlaşması ile, Hazar’ın  “Doğu-Batı" ve "Kuzey-Güney" kıta yollarının birleşimindeki olumlu coğrafi konumunun Hazar’a kıyıdaş ülkeler lehine değerlendirilmesi; uluslararası transit potansiyeli, yolcu ve yük taşımacılığı ile  lojistik imkanlarının bir anlaşmaya bağlı olarak yürütülmesi hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Hazar Denizi,

Diğer Haberler