hoca-ahmet-yesevi-camii-ibadete-aciliyor

Hoca Ahmet Yesevi Camii İbadete Açılıyor

Türkiye Diyanet Vakfınca Kazakistan'da, Anadolu'nun İslamlaşmasında büyük rolü bulunan Hoca Ahmet Yesevi adına yaptırılan cami ve külliye, 17 Nisan'da ibadete açılacak.

12 Nisan 2015 12:30

Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi adına yaptırılan cami ve külliye, 17 Nisan'da ibadete açılacak. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi yerleşkesine yaptırılacak caminin temeli de aynı gün atılacak.

TDV Mütevelli Heyet İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, yaptığı açıklamada vakfın, bağımsızlığının ardından Kazakistan'a ilk giden sivil toplum kuruluşları arasında yer aldığını söyledi.

Yıllarca ihmal edilen ve Müslümanların büyük ihtiyaç duyduğu camilere büyük önem verdiklerini ifade eden Bilgin, Kazakistan'a, Miçurin, Tolgar, Nikolayevka ve Almatı Merkez camilerinin onarımını yaptıklarını anlattı.

Kazakistan'da 1996'dan 2014'e kadar 5 bin 631 hisse kurban kesildiğini, Almatı'daki Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerine 2006'dan 2014'e kadar eğitim yardımı yapıldığını vurgulayan Bilgin, bu alanlarda 2,8 milyon dolar yardımda bulunulduğunu kaydetti.

Bilgin, 26 lise, 8 lisans ve 2 lisansüstü olmak üzere 36 Kazak öğrencinin Türkiye'de TDV bursuyla eğitim gördüğünü dile getirerek, "Aynı zamanda Kazakistan Almatı Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesinden 20 öğrenci de Sakarya Üniversitesinde öğrenimlerine devam etmektedir" dedi.

Kazakistan'da bugüne kadar birçok projeyi hayata geçiren vakfın, bu ülkedeki hizmetlerine yenilerini eklediğine dikkati çeken Bilgin, şöyle konuştu:

"Kazakistan'da özellikle dini hizmetler, eğitim, sosyal ve hayri faaliyetler ile kültürel alanlarda yaptığı çalışmalarla önemli görevler üstlenen TDV, Türkistan şehrinde büyük Türk şair ve mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunduğu alana yaptırdığı caminin inşaatı tamamladı. UNESCO tarafından 2003'te dünya kültür mirası olarak kabul gören Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin bulunduğu alanın yanına inşa edilen ve temeli 16 Ekim 2009'da atılan cami, 17 Nisan Cuma günü iki ülkeden üst düzey katılımla ibadete açılacak."

İki ülke dostluğunu yansıtıyor

Büyük Türk mutasavvıf ve şairi Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunduğu alanın yanına inşa edilen cami, 10 milyon 461 bin dolara mal oldu. Yaklaşık 3 bin kişinin ibadet edebileceği Hoca Ahmet Yesevi Camisi'nin bütün maliyeti, TDV tarafından karşılandı.

Türk-Kazak dostluğunun yansıtıldığı cami, klasik Kazak mimarisi görünümüne sahip olmakla birlikte yapımında modern malzemeler kullanıldı. Cami ve külliyesi, Türk-Kazak kardeşliğini yansıtan dekorasyon konseptiyle inşa edildi.

Orta Asya ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan, bölgedeki tarihi yapılarla da uyum içindeki cami ve külliyede, kütüphane, aşevi, çok amaçlı salonlar, yemekhane, kafeterya, imam-müezzin odaları, sınıflar, morg, gasilhane gibi birçok hizmet alanı bulunuyor.

Vakıftan Türkistan'a ikinci cami

Türkistan'da bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi yerleşkesi yanına yaptırılacak caminin temeli de 17 Nisan'da atılacak.

Uygulama projeleri tamamlanan, inşaat ruhsatı alınan ve temel atma aşamasına gelen camiyi, hayırsever milletin bağışlarıyla TDV yaptıracak.

Üniversitede, 7 fakülte ve 1 yüksekokulda yaklaşık 14 bin öğrenci öğrenim görüyor ve 880 akademik personel görev yapıyor.

Anahtar Kelimeler: ünüversite, Hoca Ahmet Yesevi, TDV,

Diğer Haberler