ilber-ortayli-kafkas-islam-ordusunu-anlatti

İlber Ortaylı, Kafkas İslam Ordusu'nu anlattı

Ortaylı, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinin himayesinde, Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB), Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliyi (ATİB) ve Bakü Sohbet Toplantıları'nın organize ettiği, Bakü'nün Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni ve Bolşevik çetelerden kurtarılışının 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen toplantıya katıldı.

17 Eylül 2018 09:38

Bakü'de düzenlenen toplantıya Ortaylı'nın yanı sıra Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Türkiye Cumhuriyeti Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ve çok sayıda davetli katıldı.Ortaylı, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'nin 1. Dünya Savaşı'na istemeyerek girdiğini, Osmanlı'nın savaşın ağır şartları altında ezildiğini fakat yenilmediğini söyledi.Çanakkale Savaşı'nın Türk'ün kahramanlığına örnek olduğunu vurgulayan Ortaylı, Türk askerinin İtilaf Devletleri'nin donanmasına geçit vermediğini vurguladı.Müttefikleri yenildiği için Osmanlı'nın da yenik sayıldığını belirten Ortaylı, Türk toplumunun savaşta çok sayıda münevver insanını kaybettiğini bildirdi.Rus ordusuna esir düşen Türk esirlerin Bakü yakınlarındaki Nargin adasında tutulduğunu hatırlatan Ortaylı, bu esirlerden bir çoğunun Azerbaycanlı zengin iş adamı Zeynelabidin Tagıyev sayesinde kurtulduğunu belirtti.Azerbaycan'ın 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra Osmanlı'dan askeri yardım talebinde bulunduğu bildiren Ortaylı, şöyle konuştu:"Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa komutasında bir ordu oluşturdu. Kafkas İslam Ordusu çok müthiş teşkilatlanmıştı. Bu adeta bir gönüllüler ordusuydu. Bu ordu 100 sene önce Bakü'yü kurtardı. 2.5 ay kaldı burada. Mondoros Mütarekesi sonrasında çekilmek zorunda kaldı. Galip olduğumuz bölgeden hüzünlü şekilde çekilmek zorunda kaldık. Bakü'nün kurtarılması 1. Dünya Savaşı'nda kazandığımız 3. büyük zafer. Bu çok önemli bir olay. Türkiye Azerbaycan birliği bu gün de çok önemli. Gerçekten de bir millet, iki devletiz. Fakat 100 sene önceki problemler kalkmadı. Sadece şekil değiştirdi."Toplantıda davetlilerin sorularını yanıtlayan Ortaylı, daha sonra kitaplarını imzaladı. Ortaylı, kendisine büyük ilgi gösteren davetlilerle fotoğraf çektirdi.

Anahtar Kelimeler: İlber Ortaylı, Kafkas İslam Ordusu, Bakü Büyükelçiliği, Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği (TÜİB), Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliyi (ATİB),

Diğer Haberler