ilk-turk-kadin-hukumdar-iskit-saka-hukumdari-tomris

İlk Türk kadın hükümdar: İskit-Saka Hükümdarı Tomris

Hükümdar Tomris'in efsaneleri Kazak kültüründe nesilden nesle aktarılmış. 

24 Eylül 2021 16:17

Hükümdar Tomris adını tarihin sayfalarına yazdırarak büyük bozkırda adeta ölümsüzleşmiş. 

Massaget kabilesinin lideri Spargapis'in kızı olan Tomris M.Ö. 6. yüzyılda yaşamış. Büyükbabası da Sakaların lideri Işpakai'ydi. Tomris'in babası savaşan kabileler arasında uzlaşmayı başarabilen yetenekli bir komutan, bilge ve ileri görüşlü bir liderdir. Tomris'in annesi ise onu dünyaya getirirken ölmüştür.

Küçük Tomris hem silah kullanmayı, hem de kendini savunmayı öğrenerek büyümüş; M. Ö. 530-529'da Medya Kralı Cyrus, komşu devletlerin çoğunu kendisine çekerek "Asya'nın hükümdarı" olmuştur. Sonrasında gözlerini Büyük Bozkır'a diken Cyrus bir savaş sırasında Tomris’in eşi Rustem'i öldürerek, oğlu Spargapis esir almıştır. Sevdiklerini kaybeden Tomris, bu olaydan sonradüşmanla amansız bir savaşa girer.

Tomris'in savaşçı kadınları, olağanüstü bir mücadele örneği göstererek güçleri tükenene kadar savaşıp düşmanı yener. Kral Cyrus, savaş alanında ölür ve Cyrus'un kellesi bir kabın içinde Tomris'in önüne getirilir. Bu savaştan sonra, gücünü ve onurunu kaybeden güçlü Asya devleti Medya, bir daha eski gücüne kavuşamaz.

Savaşta olağanüstü azim ve kararlılık gösteren Saka kızlarına tarihçi Herodotus "en şiddetli ve en büyük "unvanını layık görmüş. Yunan tarihçi, Hükümdar Tomris'in başarılarını kağıda dökerek bugünlere kadar ulaşmasını sağlar.

Hükümdar Tomris, yıllarca ülkesinde hüküm sürdü, doğruluğuna ve bilgeliğine hayran olan halkı hep peşinden gitti. 

Bu efsanevi karakter ünlü Kazak yönetmen Akan Satayev tarafından beyaz perdeye aktarıldı. Şu anda “Tomris” ismiyle Türkiye'de vizyonda.

Diğer Haberler