imf-den-turkmenistan-a-yesil-isik

IMF’ den Türkmenistan’a Yeşil Işık.

1-8 Kasım 2017 tarihlerinde Türkmenistan’ı ziyaret eden Uluslararası Para Fonu heyetinin raporunda, “makroekonomik tahminler, maliye ve para-kredi politikası da dahil olmak üzere politika önerileri ve kapasite geliştirme konusunda hükümetin reformlarını desteklemeye hazırdır.” denildi.

13 Kasım 2017 11:06

Uluslararası Para Fonu’nun resmi internet sitesinde yayınlanan rapora göre; fon heyeti incelemeleri kapsamında,  Türkmenistan ekonomi yönetimi, özel sektör temsilcileri, finans kurumlarının yöneticileri ve akademisyenlerle görüşmeler yaptı. Raporda, Türkmenistan ekonomisinin lokomotifi olan doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki düşük seyire ragmen ekonominin, makroekonomik dengelerle uyumluluk göstermeye devam ettiği vurgulandı.

Türkmenistan Devlet Başkanı tarafından Ekim ayında onaylanan 2018-2024 Ekonomik kalkınma programına da değinilen raporda, programın; piyasa odaklı reformları uzun vadede sürdürülebilir kılmak ve kalıcı büyümeyi teşvik etmek ve derinleştirmek için önemli  fırsatlar sunduğu belirtildi.

Kamu iktisadi kuruluşlarının reforme edilmesi, özelleştirmenin hızlandırılması, idari düzenlemeleri sadeleştirme ve  yabancı sermayenin teşvik edilmesi önerilerine yer verilen IMF raporunda; yeni doğalgaz projelerinin devreye alınmasının ekonomik büyümeyi destekleyeceği belirtildi.

Raporun sonunda, İMF’nin, hükümet reformlarını destekleme, vergi, bütçe, para-kredi politikaları konusunda işbirliğine hazır olduğu belirtildi. Türkmenistan’ın, IMF ile herhangi bir kredi anlaşması bulunmuyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, IMF,

Diğer Haberler