ipek-yolunda-ralli-heyecani

İpek Yolu'nda Ralli heyecanı

Türkmenistan'da "Amul-Hazar Çöl Rallisi" başladı.

15 Eylül 2018 14:41

11 Eylül Salı günü Türkmenistan'da ilk kez düzenlenen "Amul-Hazar 2018 Uluslararası Oto Rallisi" Lebap vilayetinin merkezi Türkmenabat şehrinde, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katıldığı resmi törenin ardından başladı.

Ralli yarışı öncesinde Türkmenabat şehrinde 25 ülkeden basın mensubu, yarış, takım denetçisi ve teknisyenin katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.Basın toplantısında yarışmanın direktörü René Metz ile spor araba yarışında dünya şampiyonu ve Paris-Dakar rallisini iki kez kazanan Fransız yarış pilotu, jean-Louis Schlosser, "Amul-Hazar 2018 Uluslararası Oto Rallisi" ayrıntılarını basın mensupları ile paylaştılar. Basın toplantısında Jean-Louis Schlesser, "Amul-Hazar 2018"in, 2019'da düzenlenecek olan Kıtalararası Afrika Eko-Rallisi için bir yeterlilik yarışması olacağını söyledi.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada Amul-Hazar 2018 Uluslararası Oto Rallisi’nin amacının Büyük İpek Yolu'nun mirasını geniş kitlelere yaymak olduğuna dikkati çekti.

Berdimuhamedov konuşmasında ayrıca, “Türkmenistan-Büyük İpek Yolunun kalbi” sloganı altında yapılan rallinin, dünya motor sporlarının gelişiminde Türkmenistan’ın etkili rolüne tanıklık ettiğini ifadede etti.

Dört gün sürecek olan Çöl rallisi 5 ayrı etapta ve 3 kategoride yapılacak. Kamyonlar, off-road otomobiller ve SSV sınıfı motosikletler 1571 kilometrelik parkurda mücadele edecek. Ralliye Amul-Hazar 2018 Uluslararası Oto Rallisi’ne 25 ülkeden 80 takım katılıyor.Türkiye'den “AVC Çalyk” we “TransAnadolu” olmak üzere 2 Türkmenistan’dan 15 takım bu zorlu mücadelede yarışacak.

Amul-Hazar rallisi dünyanın en büyük çöllerinden biri kabul edilen Karakum çölünde yapılıyor. Çöldeki ipek yolu vahalarını takip edecek olan güzergah; ülkenin doğusundaki tarihi Amul kentinden başlayarak Merv, Karakum Çölü, Ceyhun nehri, Altin Asyr Türkmen gölü we Awaza turist bölgesine kadar devam ederek, batıda bulunan Hazar denizi kıyısında sona erecek. Güzergah boyunca yarışçılar sırasıyla Lebap, Merv, Ahal, Daşoğuz ve Balkan şehirlerinden geçerek Karakum Çölünü’n biyolojik çeşitliliğinin yanısıra, eşsiz doğal özgünlük ve büyüleyici güzelliğini yaşayacaklar.

Organizatörler tarafindan mola yerlerinde basın merkezleri, sağlık noktaları, sahne ve sergi alanları, "Ak Ev" çadırları, helikopter iniş alanları, araçlar için yakıt, yağ malzemeleri ve ilk yardım araç gereçleri bulunduruluyor.

Anahtar Kelimeler: ipek yolu, ralli, türkmenistan, Amul-Hazar Çöl Rallisi,

Diğer Haberler