iran-disisleri-bakani-turkmenistan-i-ziyaret-etti

İran Dışişleri Bakanı Türkmenistan’ı ziyaret etti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cavad Zarif, çalışma ziyareti için Başkent Aşkabat’a geldi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamnedov tarafından kabul edilen konuk Bakan, Türkmen mevkidaşı ile görüşmelerde bulundu.

14 Mayıs 2019 14:04

Devlet Başkanı’nın kabülünde İran Dışişleri Bakanı ile yakıt, enerji, ulaştırma ve iletişim alanlarında  işbirliğinin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşülen konularadan biri de Hazar Denizi’nde işbirliği konusu oldu. Her iki ülkenin, olumlu coğrafi konumu, geniş kaynak potansiyeli ve komşuluk fırsatları da vurgulandı.

Toplantı sonunda, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif, iki ülkenin halklarının çıkarlarını karşılayan Türkmen-İran işbirliğine duydukları güveni dile getirerek, iki halkın, yüz yıllardır süren iyi komşuluk geleneklerine, tarihi, manevi ve kültürel yakınlıklarına dikkat çekildi.

Daha sonra konuk Dışişleri Bakanı,  mevkidaşı Raşit Meredov ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda taraflar, siyasi, ticari, ekonomik ve insani alanlarda karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine bağlı kaldıklarını yinelediler. Ayrıca iki ülkenin uluslararası örgütler çerçevesinde işbirliğininin önemini vurgulayarak, Afganistan'daki durum hakkında ayrıntılı bilgi ve görüş teatisinde bulundular.

Toplantıda, İranlı şirketlerin ve iş çevrelerinin, Türkmenistan'da gerçekleştirilen yatırım ve projelere dahil olmasına yeni fırsatların yaratılması hususu da görüşüldü.

Anahtar Kelimeler: İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cavad Zarif, Aşkabat, Türkmenistan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamnedov,

Diğer Haberler