iran-disisleri-bakani-zarif-39-in-turkmenistan-ziyareti

İran Dışişleri Bakanı Zarif'in Türkmenistan Ziyareti

Ziyarette iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği konuları ele alındı.

18 Nisan 2017 14:57

Dışişleri Bakanı Cevat Zarif başkanlığındaki İran heyeti, siyasi istişarelerde bulunmak üzere Aşkabat'ta geldi..

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ve konuk Dışişleri Bakanı Cevad Zarif başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerde, iki ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği konuları ele alındı.

 İran ile Türkmenistan'ın, uluslararası örgütler nezdindeki girişimlerinde  birbirini desteklemesinden karşılıklı olarak memnun oldukları ifade edildi.

Görüşmelerde, elektrik enerjisi, petrol, gaz ve uluslararası transit ulaşım konuları ele alındı ve tarafların,  bu alanlarda   işbirliğinin artırılması konusunda mutabık oldukları bildirildi.

Geçtiğimiz yıl sonlarında iki ülke arasında doğalgaz konusunda bazı sıkıntılar yaşanmış ve Türkmenistan, İran tarafının ödeme sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle 1 Ocak 2017 tarihnden itibaren İran'a gaz sevkiyatında kısıntıya gittiğini açıklamıştı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre; görüşmelerde, bölgesel ve uluslararası konularda işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken taraflar, bu bağlamda Hazar sorunları ve Afganistan'a yardım konularında fikir alışverişinde bulundular.

 İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türkmenistan ziyareti çerçevesinde,  Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından da kabul edildi.


Diğer Haberler