iran-ile-ozbekistan-arasinda-17-is-birligi-anlasmasi-imzalandi

İran ile Özbekistan arasında 17 iş birliği anlaşması imzalandı

İran ile Özbekistan arasında enerji, transit taşımacılık, sanayi, tarım ve kültür başta olmak üzere çeşitli alanlarda 17 iş birliği anlaşması imzalandı.

14 Eylül 2022 20:15

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Semerkant'ta düzenlenecek Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'ne katılmak için Taşkent'e giden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya geldi.

İki liderin ve heyetler arası görüşmelerin sonrasında Tahran ile Taşkent arasında enerji, transit taşımacılık, sanayi, tarım, kültür ve spor gibi alanlarda 17 iş birliği anlaşması imzalandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in ev sahipliğinde 15-16 Eylül'de Semerkant'ta düzenlenecek zirve, ŞİÖ'ye üye ve gözlemci ülkelerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu davetli ülkelerin devlet başkanlarının katılımıyla yapılacak.

Türkiye'nin "diyalog ortağı" olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak Şanghay Beşlisi adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kuruldu. 2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şanghay Beşlisi'nin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değişti. Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi. 2005'te ŞİÖ'ye gözlemci üye olarak katılan İran ise 17 Eylül 2021'de örgüte tam üye olarak kabul edilmişti.

Diğer Haberler