iran-turkmenistan-kazakistan-demiryolu-acildi

İran-Türkmenistan-Kazakistan demiryolu açıldı

Tren hattı, üç ülke cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle hizmete girdi.

04 Aralık 2014 15:03

İran-Türkmenistan-Kazakistan uluslararası tren hattı, üç ülke cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle hizmete açıldı.

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan basın açıklamasında, İran-Türkmenistan-Kazakistan uluslararası tren hattının, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı Tahran'daki açılışla hizmete başladığı belirtildi.

Açılışla demiryolunun Türkmenistan-İran bölümü hizmete girmiş oldu. Projenin Kazakistan-Türkmenistan ayağı ise geçen yıl mayıs ayında aktif hale getirilmişti.

Açılan demiryoluyla Avrupa'dan, Orta ve Güney Asya ile Ortadoğu'ya yük taşımacılığında düşük maliyetli ve hızlı ulaşım koridoru oluşturulması hedefleniyor. Yeni demiryolu ağının bölge ülkeleri arasındaki ticaretin gelişmesine de katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

Kazakistan, İran ve Türkmenistan arasında 2007'de imzalanan anlaşmayla inşasına başlanan demiryolu hattında her yıl 3-5 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. İlerleyen dönemde taşınacak yük miktarının 10-12 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Demiryolu hattının 82 kilometresi İran, 700 kilometresi Türkmenistan, 120 kilometresi Kazakistan sınırlarından geçiyor.



Anahtar Kelimeler: İran, Türkmenistan, Kazakistan, Demiryolu,

Diğer Haberler