kanli-ocak-39-in-kurbanlari-kirgizistan-39-da-anildi

Kanlı Ocak'ın Kurbanları Kırgızistan'da Anıldı

"Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak katliamının 25. yıl dönümünde katliam kurbanları anıldı.

20 Ocak 2015 12:23

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Sovyet ordusunun 1990 yılında Bakü'de katlettiği ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak kurbanları anıldı.

Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçiliği tarafından Kültür Bakanlığının binasında düzenlenen anma programında, 20 Ocak katliamında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, olayları anlatan belgesel film gösterildi.

Bişkek'teki diaspora temsilcilerinin hazır bulunduğu anma programında Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Gidayat Orudjev, bu tür olayların bir kez daha yaşanmaması için tarihin bilinmesi, anlaşılması ve kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç da 20 Ocak 1990'da Bakü'de kanlı bir şekilde bastırılan olayların Sovyetler Birliği'nin parçalanmaması için diğer milletlere verilen gözdağı olduğunu vurgulayarak Sovyetler'in ayaklanmaya kalkanların sonunun böyle olacağını gösterdiğini belirtti.

Büyükelçi Kılıç, Bakü'deki şehitlerin sadece Azerbaycanlıların değil, Kazakların, Özbeklerin, Ukraynalıların, Gürcülerin, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanan tüm milletlerin ortak şehitleri olduğuna işaret etti.

Orudjev'e şehitlerin anılmasına fırsat verdiği için teşekkür eden Büyükelçi Kılıç, şöyle konuştu:

"Bugün burada mütevazi bir şekilde şehitlerimizi anıyoruz. Bunun dışında dünya basınında bu olaya ilişkin belki hiç yayın yapılmayacak. Eğer bunun tersini düşünseydik; Sovyet orduları Erivan'a girip de 150 Ermeni'yi öldürmüş olsalardı, bugün tüm dünyada, ABD Kongresi'nde kararlar alınıyordu. Paris'te, Londra'da, Berlin'de gösteriler yapılıyordu. Dönemin Sovyet yöneticileri de ya mahkeme önüne çıkarılıyordu ya da tazminat ödemeye mahkum oluyorlardı. Söz konusu Azeriler olunca kimsenin sesi çıkmıyor."

Azerbaycanlılar, 1990 yılının başlarında Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek için Bakü'nün Azadlık Meydanı'nda uzun süre mitingler düzenledi. Sovyet ordusu, 20 Ocak'ta Bakü'ye girerek aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişi yaralandı.

(AA)


Anahtar Kelimeler: 20 Yanvar, Kanlı Ocak, Kırgızistan,

Diğer Haberler