kar-leopari-kirgizistan-da-ulkenin-ulusal-sembol-hayvani-olacak

Kar leoparı Kırgızistan’da ülkenin ulusal sembol hayvanı olacak

Ulusal ve uluslararası kuruluşlar, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a kar leoparının Kırgızistan’ın ulusal sembol hayvanı olarak tescil edilmesi için başvuruda bulundu.

24 Ekim 2023 15:09

Dünya Kar Leoparının ve Ekosistemin Korunması Örgütü, Kırgızistan Kar Leoparı Vakfı ve Kırgızistan İlbirs Vakfı, kar leoparının Kırgızistan’ın ulusal sembol hayvanı olarak tescil edilmesi için Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a başvuruda bulundu.

Başvuruda, kar leoparının, ülkenin hem doğal, hem de kültürel mirasının önemli bir sembolü ve dağ ekosisteminin göstergesi olduğu, böyle bir kararın, nesli tükenmekte olan kar leoparının korunmasına imkan vereceği belirtildi. Bir ulusal sembol olarak kar leoparının, Kırgızistan’ın uluslararası düzeyde tanınırlığını arttıracağı ve turizme katkı yapacağı da ifade edildi.

Kar leoparının Kırgızistan için önemi 

Kırgızistan kar leoparının yaşadığı sayılı ülkelerden biri. Kar leoparı Kırgızların kültürel ve tarihi hayatında, gelenek, örf-adet ve inanışlarında önemli bir yere sahip. Milli destanlardan romanlara, resimden sinemaya kadar kar leoparı figürü ve karakteri sıkça kullanılıyor. Başkent Bişkek’in de sembolü kar leoparı. Her yıl Bişkek’te Kar Leoparı Koşusu yapılıyor.

Kırgızistan’daki kar leoparları sayısının 330 civarında olduğu biliniyor. Bunların neredeyse tamamı doğal ortamda, yani 3 bin 500 metre yükseklikte yaşıyor. Ülkede kar leoparını avlamanın cezası 1 buçuk milyon som. Kırgızistan’da kar leoparlarının korunması ve yaşatılması için hükümetin yanı sıra ulusal ve uluslararası kuruluşlar da kaynak tahsis ediyor.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, kar leoparı, sembol, bişkek,

Diğer Haberler