karakum-colu-nde-modern-kasaba-kuruluyor

Karakum Çölü’nde modern kasaba kuruluyor

Türkmenistan’ın Karakum Çölü’nde bulunan Altın Asır Türkmen Gölü’nün kenarında kurulacak olan kasabanın temeli Devlet Başkanı Gurbanbuli Berdimuhamedov tarafından atıldı. Kasabada büyük bir hayvancılık ve zirai üretim kompleksi de bulunacak.

09 Mayıs 2019 17:07

Balkan bölgesi Serdar ilinde Altın Asır Gölü’nün kenarına kurulacak olan kasaba ve üretim kopleksinin temel atma töreninde, hükümet üyeleri, sektör temsilcileri, kamu kuruluşlarının başkanları, diplomatik misyon başkanları, medya temsilcileri, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve davetliler hazır bulundu.

“Altın Asır Gölü, 2019-2025  Geliştirme Programı” kapsamında hazırlanan sözkonusu proje iki etaptan oluşuyor. Projede; kırsal nüfusun yaşam tarzı dikkate alınarak, bölgenin doğal ve iklim şartlarına uygun 212 adet tek katlı ev inşa edilecek. Bunun yanısıra Köy Meclisi binası, polis ve itfaiye hizmetleri, lise, ortaokul, anaokulu, kültür evi, sağlık merkezi ve altyapı tesisleri inşa edilecek. Projenin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.

Proje, bölge insanının konut talebini karşılamak üretimi ve nüfusun yaşam standardını arttırmak için yürütülen büyük çaplı çalışmaların bir parçası olarak değerlendiriyor.

Temel atma töreninde bir konuşma yapan Devlet Başkanı, “Altın Asır Gölü, 2019-2025 Geliştirme Programı'nın, su kaynaklarının rasyonel kullanımı ve Karakum Çölü'nün gelişmesi, ormanlık alanların yaratılması, çayır ve meraların geliştirilmesi, hayvancılık ve balık çiftlikleri kurulması gibi bir dizi çalışmayı sağladığını ifade etti.

Türkmenistan’da asrın projesi olarak adlandırılan 103 km uzunluğa 18.6 km genişliğe, ortalama 70 metre derinliğe sahip, Karakum Çölü’ndeki devasa bir yapay göl olan Altın Asır Türkmen Gölü’nün Türkmenistan’ın iklimi üzerinde etkili olması bekleniyor.

Daşoğuz, Ahal ve Balkan vilayetlerinin birleştiği noktada oluşturulan göle 2 bin 600 km uzunluğunda kanallar ile su getiriliyor. Aynı zamanda drenaj kanallarıyla da göle su taşınıyor.

Temel atma töreninde; BM Daimi Temsilcisi Yelena Panova, AGİT Aşkabat Temsilcisi Natalya Drozd, DSÖ Türkmenistan Ofisi Direktörü Paulina Karvanovka, Türkmenistan’daki Avrupa Birliği Ofisinin Geçici Başkanı Lubomir Frebort, UNİCEF Aşkabat Temsilcisi Şahin Nilofer ve bir çok uzman hazır bulundu.

Anahtar Kelimeler: Karakum Çölü, Türkmenistan, Altın Asır Türkmen Gölü,

Diğer Haberler