kastamonudaki-o-camii-de-unesco-dunya-mirasi-listesine-girdi

Kastamonu'daki o camii de UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi

Riyad'da yapılan Dünya Mirası Komitesi oturumunda, Kastamonu Kasaba Köyü’nde bulunan Mahmut Bey Cami, benzer mimariye sahip 4 cami ile birlikte Dünya Mirası Listesine girdi.

26 Eylül 2023 09:44

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dünya Miras Komitesi'nin kararını, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla duyurdu.

Bakan Ersoy, mesajında, "Yeni bir müjde daha! UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kültürel varlıklarımızı ilk kez seri olarak kaydettirdik. Gordion'un ardından Anadolu'nun Orta Çağ'dan günümüze uzanan ahşap direkli ve kirişli camileri de Dünya Mirası oldu. Böylece listedeki kültür varlığı sayımızı da 21'e yükselttik. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Kastamonu Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’nin Dünya Mirası olarak ilan edilmesi kararı Kastamonu’da sevinçle karşılandı.

Kasaba Köyü Muhtarı Mehmet Hamzaoğlu, alınan karardan son derece mutlu olduklarını ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Köylerinde 657 yıllık bir camiye sahip oldukları için gurur duyduklarını kaydeden Muhtar Mehmet Hamzaoğlu: “Camiyi daha öncesinden bilen herkes burayı ziyarete geliyor. Özellikle yaz dönemlerinde çok gelen oluyor. Camimizin Dünya Mirası olması için çok uğraş verdik. Düzenlenen her toplantıya katıldık. Camimizi bundan sonra sadece Türkiye değil Dünya tanıyacak” dedi.

Cami için köy sakinleri olarak çok emek verdiklerine değinen Hamzaoğlu: “Elimizden geldiği kadar köy olarak bakımlarını yapmaya çalışıyoruz. Hırsızlık olaylarına karşı köylüler olarak nöbet bile tuttuk. Camimizi korumak için elimizden gelen her türlü şeyi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Camide 20 yıldır imamlık yapan Hüseyin Al ise, Mahmutbey Cami’nin Candaroğulları Beyliği döneminde yapıldığını anımsattı.

Caminin tavan kısmının ahşap bindirme üzerine yapıldığını kaydeden İmam Hüseyin Al: “657 yıllık camimiz özelliği ile Türkiye’deki ahşap camiler listesinde yer alıyor.  Yapıldığı günden beri herhangi bir restorasyon geçirmemiştir. İç aksamı tamamen orijinalliğini korumaktadır. Bölgemizde Çivisiz Cami olarak bilinmektedir. UNESCO Miras listesine alınması bizim için mutluluk verici bir olay” ifadelerini kullandı.

Mahmut Bey Camii 

Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra kurulan beyliklerden biri olan Candaroğulları Beyliği döneminde 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Camii, Anadolu’daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camiler arasında seçkin bir yere sahip.

Kastamonu Daday karayolu üzerinde yer alan Kasaba köyünde bulunan cami, halk arasında çivisiz cami olarak da biliniyor. Caminin ahşap çatısı bindirme tekniğinde yapılmış, hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamasıyla Türkiye’deki ender örneklerden biri.  

Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır. Türkiye’de çok az örneği bulunan bu kapının orijinali güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağı'nda bulunurken, orijinali yerine, yerel bir ahşap oymacılık ustası tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir. Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiş ve tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır. 

 

Anahtar Kelimeler: UNESCO, kastamonu, mahmut bey camii,

Diğer Haberler