kayseride-ortak-turk-alfabesi-aniti-acildi-kultur-baskenti-vizyonu-vurguland

Kayseri'de Ortak Türk Alfabesi Anıtı açıldı, "Kültür Başkenti" vizyonu vurgulandı

Talas Uluslararası Türkoloji Zirvesi, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Macaristan’dan gelen heyetlerin katılımıyla tam bir kültürel şölene dönüştü.

21 Mayıs 2026 16:05

Türk dünyasının dört bir yanından diplomatları, akademisyenleri ve kanaat önderlerini buluşturan Talas Uluslararası Türkoloji Zirvesi, Kayseri’de başladı.

"1926 Bakü Türkoloji Kurultayı’nın 100. Yılı" münasebetiyle Talas Belediyesi ev sahipliğinde ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ın himayelerinde düzenlenen zirvede, Türk dünyasının ortak geleceği ve kültürel entegrasyonu masaya yatırıldı.

Zirve kapsamında gerçekleştirilen tarihi törenle, 34 harften oluşan "Ortak Türk Alfabesi Anıtı" açıldı ve Talas Millet Bahçesi'nin adı "Türk Dünyası Millet Bahçesi" olarak değiştirildi.

Binali Yıldırım: "Hedefimiz Kalkınmışlık Farklarını Ortadan Kaldırmak"

Programın açılışında konuşan TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türk dünyasını birbirine yakınlaştıracak bu tür bilimsel ve kültürel toplantıların önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türk Devletleri Teşkilatı olarak tarihten gelen ortak değerlerimizi bugüne ve geleceğe taşımayı, ülkelerimiz arasındaki kalkınmışlık farklarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Ticarette, sanayide ve teknolojide dünyanın sayılı güçleri arasında yer almak için ortak akılla hareket etmeye devam edeceğiz."

2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Kayseri

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehrin 7 bin yıllık kadim geçmişiyle adeta bir açık hava müzesi olduğunu belirtti.

Kültepe Kaniş Karum’dan Koramaz Vadisi’ne kadar uzanan zenginlikleri anlatan Büyükkılıç, Kayseri’nin TÜRKSOY tarafından 2027 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlattı:

Çok Yönlü Merkez: "Kayseri; Türk Dünyası Kültür Başkenti ve Dünya Spor Başkenti olmanın yanı sıra, aynı zamanda eşsiz lezzetleriyle gastronominin de merkezidir."

Genç Dostu Belediyecilik: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden 'Genç Dostu Belediye' ödülü almış bir yönetim olarak, Türk dünyasından gelecek öğrencilerin şehrimizdeki 5 üniversitede eğitim almasını ve bu köklü kültürle buluşmasını çok önemsiyoruz."

Vali Çiçek: "Türk Dünyasına Seslenecek Güçlü Bir Sesimiz Var"

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek kentin üretim ve ihracat gücüne de vurgu yaparak, "İthalatının iki katı ihracat yapan, Türkiye’ye sürekli katma değer üreten bir sanayi ve eğitim şehriyiz. Türk dünyasına seslenecek güçlü bir sesimiz var" dedi.

Vali Çiçek, şehrin Kültür Başkenti seçilmesindeki vizyoner hamleleri dolayısıyla Başkan Büyükkılıç’a teşekkür etti.

Geniş Coğrafyadan Stratejik Katılım

İki gün sürecek zirve; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Macaristan’dan gelen heyetlerin katılımıyla tam bir kültürel şölene dönüştü.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Taha Zahid Özdemir’in de oturum başkanı ve konuşmacı olarak yer aldığı panellerde şu ana başlıklar öne çıktı:

Zirvenin Gündem Maddeleri:

Türk dilinin küresel ölçekte korunması ve yaygınlaştırılması,

34 harfli Ortak Türk Alfabesi çalışmalarının hızlandırılması,

Kültürel hafızanın genç nesillere aktarılması ve Türk lehçelerinde ortak terminoloji.

Yoğun bir diplomasi trafiğinin yaşandığı zirvede TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım; Kayseri Valiliği, Talas Belediyesi, Türkçe Sokağı ve Azerbaycan Şuşa Evi'ni ziyaret ederek projeleri yerinde inceledi. Zirve, Türk dünyasının ortak istikbal idealini güçlendiren bilimsel oturumlarla devam ediyor.

Anahtar Kelimeler: Kayseri Ortak Türk Alfabesi Anıtı, Kayseri - "Kültür Başkenti" vizyonu, Talasa - Türk Dünyası Millet Bahçesi, TDT Aksakallar Konseyi Başkanı, Binali Yıldırım, Talas Belediye Başkanı, Mustafa Yalçın, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı, Osman Mert, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Taha Zahid Özdemir, 34 harfli Ortak Türk Alfabesi çalışmaları,

Diğer Haberler