kazakistan-2023-te-bircok-onemli-gelismeye-taniklik-etti

Kazakistan, 2023’te birçok önemli gelişmeye tanıklık etti

2023 yılında Kazakistan’da, erken seçim, 20. Astana Görüşmeleri, 10. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi gibi önemli gelişmeler yaşandı.

02 Ocak 2024 17:40

Ocak ayında Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Parlamento Meclisi’ni feshetti ve erken seçim çağrısı yaptı.

Türkiye'nin şubat ayında yaşadığı “Asrın Felaketi”nin ardından, Türkiye’ye yardım elini uzatan ilk ülkelerden biri de dost ve kardeş Kazakistan oldu. Cumhurbaşkanı Tokayev’in talimatıyla Kazakistan, Türkiye’ye 1 milyon dolar maddi yardım ve çok sayıda insani yardım gönderdi. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı ekibi de deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarında görev aldı. Kazakistan’daki Türkiye mezunları, gönüllüler, sanatçılar ve halk Türkiye’ye yardım elini uzattı.

19 Mart’ta Kazakistan'da Parlamento Meclisi seçimleri yapıldı ve yeni Meclis onaylandı. Ülke siyasetine yeni isimlerin kazandırılmasının hedeflendiği seçimlerde ülkede kayıtlı 7 siyasi parti ve 525 bağımsız aday yarıştı.

Tokayev, Mart ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen olağanüstü TDT Zirvesi’ne katıldı.

Kazakistan’da yaşayan Türk vatandaşları, Mayıs ayında, Türkiye'deki seçimler için oy kullandı. Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği seçimleri için Kazakistan’da kurulan seçim merkezlerinde Türk vatandaşları sandığa gitti.

Haziran ayında, Başkent Astana’da Suriye konulu 20. Astana Görüşmeleri yapıldı. Görüşmeler kapsamında önemli toplantılardan biri de, Dışişleri Bakan Yardımcılarının bir araya geldiği 4’lü toplantı oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, eylül ayında Kazakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Fidan'ın Kazakistan temasları kapsamında iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Ekim ayında ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Astana'da düzenlenen 6. Uluslararası Ulaştırma ve Lojistik İş Forumu’na katılarak, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru ve Zengezur koridoru gibi çok sayıda konuda önemli mesajlar verdi.

Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında Kazakistan'da çok sayıda etkinlik düzenlendi. Başkent Astana’da Anadolu Caddesi ve Yunus Emre anıtı açıldı. Astana ve Almatı’da Anadolu çinileri ve baskıları sergilendi. Kazak bisikletçi ve gazeteci Yernat Melsulı, Kazak ve Türk bayraklarıyla süslediği bisikletiyle, başkent Astana’da 100 kilometrelik tur yaptı.

Türk dünyası liderleri 3 Kasım'da Kazakistan'ın başkenti Astana’da bir araya geldi. 10. Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinin sloganı “Türk Devri” oldu. Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile bir araya geldi. Zirve sonunda Astana Bildirisi kabul edildi.

Kasım ayında Kazakistan nüfusu 20 milyon oldu.

Aralık ayında ANKA-S Kazakistan’da test edildi. Kazakistan askeri personelinin kontrolündeki ilk uçuşlar, TUSAŞ uzmanlarının eşliğinde gerçekleştirildi.

2023 yılında Türkiye, Rusya, Fransa, Azerbaycan, Arnavutluk, Tacikistan Cumhurbaşkanları Kazakistan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Kazakistan yıl içinde çok sayıda ülke ile toplam 696 milyar tenge değerinde yatırım sözleşmesi imzaladı. Kazakistan Avrupa’ya petrol ihracatını artırdı.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, 2023,

Diğer Haberler