kazakistan-33-yil-once-bugun-ilk-egemenlik-bildirgesini-kabul-etti

Kazakistan, 33 yıl önce bugün ilk "egemenlik bildirgesini" kabul etti

Kazakistan, 33 yıl önce bugün kabul ettiği ilk egemenlik bildirgesiyle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden (SSCB) "bağımsız cumhuriyet" olmaya adım attı.

25 Ekim 2023 16:32

26 Aralık 1991'de SSCB'nin çökmesiyle bağımsızlığını ilan eden 15 ülkeden biri olan Kazakistan, ilk "egemenlik bildirgesini" 25 Ekim 1990'da kabul etti.

SSCB'nin resmi olarak işlevini sürdürmesine rağmen söz konusu dönem, Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Yüksek Konseyi (Parlamentosu) tarafından kabul edilen bildirgede, "Ulusların kendi kaderlerini serbestçe belirleme hakkının tanınmasına dayanarak, Kazak milletinin kaderine ilişkin sorumluluğun bilincinde olarak Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti devlet egemenliğini ilan eder." ifadesi kullanıldı.

Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği'nden serbestçe ayrılma hakkına sahip olduğunun belirtildiği bu bildirge, Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsız bir ülke olarak kuruluş sürecinin ilk belgesi olmuştu.

25 Ekim Cumhuriyet Günü ulusal bayram olarak kutlanıyor

Kazakistan, ilk egemenlik bildirgesinin kabul edildiği 25 Ekim tarihinde Cumhuriyet Günü'nü kutluyor.

Geçen yıl ulusal bayram statüsü verilen gün dolayısıyla ülkenin yurt dışı temsilciliklerinde resepsiyonlar verilirken yurt içinde ise çeşitli kutlama etkinlikleri düzenleniyor.

Bu sene de 25 Ekim Cumhuriyet Günü kutlamaları, başkent Astana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'nın önünde ülke bayrağını göndere çekme töreniyle başladı.

Törende Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev başta olmak üzere tüm devlet yetkilileri hazır bulundu.

Tokayev, Cumhuriyet Günü kutlama mesajında, halkın ulusal bayramını tebrik etti.

33 yıl önce kabul edilen "devlet egemenliği bildirgesiyle" Kazakistan'ın tarihi bir seçim yaptığına ve topraklarının bölünmezliğini garanti altına aldığına işaret eden Tokayev, Cumhuriyet Günü'nün, halkının asırladır hayal ettiği istiklalin sembolü olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tebrik mesajı

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, dünya liderleri de Kazakistan’ın Cumhuriyet Günü dolayısıyla Tokayev'e tebrik mesajları gönderdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mesajında kardeş Kazakistan halkının Ulusal Bayramı'nı tebrik ederek, "Dil, tarih ve kültür gibi ortak değerlere dayanan ilişkilerimiz stratejik ortaklık ruhunda hızla gelişiyor. Bizim ortak çaba ve gücümüz sayesinde Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin daha da pekişeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ayrıca Tokayev ile Astana'daki Türk Devletleri Teşkilatının 10. Zirvesi'nde bir araya gelmekten mutluluk duyacağını belirtti

 

Anahtar Kelimeler: kazakistan, cumhuriyet, tokayev, akorda sarayı, tören,

Diğer Haberler