kazakistan-asrin-felaketinde-turkiyenin-yaninda-oldu

Kazakistan, asrın felaketinde Türkiye'nin yanında oldu

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı ekibi deprem bölgelerinde 12 gün boyunca görev aldı.

06 Şubat 2024 14:45

Depremden bir gün sonra Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığının 101 kişiden oluşan kurtarma ekibi Türkiye’ye gönderildi.

Deprem bölgelerinde Kazak ekibi 12 gün boyunca görev aldı ve enkazdan 7 kişiyi sağ kurtardı.

Kasım-Jomart Tokayev’in talimatıyla Kazakistan devleti, Türkiye’ye 1 milyon dolar insani yardım sağladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, T.C. Astana Büyükelçiliğine ziyaret ederek taziyelerini iletti ve başsağlığı diledi. T.C. Astana Büyükelçiliği, Almatı ve Aktau Başkonsolosluğunun organizasyonu ile ülke genelinde yardım kampanyaları düzenlendi.

Kazakistan, Türkiye için “Tek Yürek" oldu

Başkent Astana’da Ulusal Gönüllüler Kurumu malzeme desteği noktası açtı. Türkiye mezunları, gönüllüler, sanatçılar ve  yerel halk Türkiye’ye yardım elini uzattı. 

7 yaşındaki Kazakistanlı kız çocuğu Körkem Jumabek kardeşlik, dostluk ve yardımlaşmanın sembolü oldu. Türkiye’deki çocuklara yardım amacıyla kumbarasını Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği’ne getirdi. Körkem, iki aydır topladığı parasını deprem bölgesindeki dostlarına gönderdi.

Yardımlar gönderildi

Türkiye’de depremde vefat edenler için Kazakistan’daki camilerde Cuma namazında Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi ve gıyabi cenaze namazları kılındı. Kazakistan Müslümanları İdaresi  Çimkent şehri sorumluları Ramazan ayı öncesi Gaziantep ve Kahramanmaraş’ı ziyaret etti. İdare çalışanları, konteyner kentler ve çadırlara giderek Kazakistan halkı adına 300 aileye nakdi yardımda bulundu.

Kazakistanlı hayırseverler aynı zamanda deprem bölgelerine 100 adet çadır gönderdi. Çadırların kurulması çalışmalarında 12 kişilik uzman ekip gönüllü olarak görev aldı. Kazakistan’daki Azerbaycan diasporası da katkıda bulunarak 100 adet geleneksel Kazak Çadırı gönderdi.

İnsani yardımlar, Astana Uluslararası Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ile Türkiye’deki yardım kuruluşlarına ulaştırıldı. Uluslararası Türkistan havalimanını yöneten Türk şirketi, Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi ile birlikte malzeme desteğinde bulunarak Türkiye’ye yardım gönderdi.

“Atayurt’tan Anayurda ”yardım kampanyasına katkıda bulunmak isteyen gönüllüler ülkenin farklı bölgelerinden Türkiye’ye insani yardım topladı.

Kazakistan Devleti ve Kazakistanlı vatandaşlardan Türkiye’ye sağlanan nakdi yardım 15 milyon doları oluştururken, aynı yardım ise 710 tona ulaştı.

 

Anahtar Kelimeler: türkiye, kazakistan, deprem, tek yürek,

Diğer Haberler