kazakistan-cin-iliskileri

Kazakistan-Çin İlişkileri

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Çin Merkez Televizyonu'na iki ülke ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

13 Şubat 2018 15:07

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Çin’den Avrupa’ya giden Yeni İpek Yolunun en önemli bölümünün Kazakistan’dan geçtiğini, bu sebeple bugüne kadar 2 bin 700 km yol inşaatını tamamladıklarını söyledi. 

Çin Merkez Televizyonu’na (CCTV) röportaj veren Nazarbayev, Kazakistan ile Çin arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler ve yeni ipek yoluna dair açıklamalarda bulundu.

Çin devlet başkanı Şi Jinping 2012 yılında Kazakistan ziyareti sırasında Nazarbayev Üniversitesindeki konuşmasında ilk kez Yeni İpek Yolu fikrini ortaya attığını belirten Nazarbayev. bu büyük bir düşünceydi. Çünkü 2012 yılında dünya henüz krizden çıkmamıştı ve o zaman için böyle bir fikir gerekliydi ve pek çok ülke bu fikri uygun buldu. Biz de ülkemizi yeni güzergaha bağlayacak Nurlu Yol projemizi hayata geçirdik.

“Çin’den Avrupa’ya giden Yeni İpek Yolunun en önemli bölümünün Kazakistan’dan geçtiğine işaret eden Nazarbayev, Kazakistan-Çin sınırında bulunan Horgos kara limanını, Kazakistan’ın güney bölgesi üzerinden Avrupa’ya bağlayan yeni demir yolu hattı ve Batı Çin - Batı Avrupa karayolunun Kazakistan’dan geçen 2 bin 700 kilometresini inşaatı tamamladıklarını” söyledi.

“2 bin 700 kilometrelik yeni karayolunun bugün faal olarak çalıştığını da ifade eden Nazarbayev, Horgos kara limanı ile birlikte Çin’den Pasifik okyanusu kıyısındaki Lianyungang limanının işletme hakkını da aldıklarını belirtti. Çin’den başlayıp Kazakistan üzerinden Avrupa’ya uzanan yeni güzergah sayesinde Güney Doğu Asya ülkelerinin konteyner yüklerinin Avrupa’ya teslim süresi deniz yoluna göre üç kat daha az bir sürede,12 ile15 güne kadar düştü. Güzergah üzerinde taşınan konteyner sayısı her yıl 2 kat artış gösterirken, firmalarda da daha az maliyet yaparak daha çok kar sağlamaktadır.” 

“Yeni İpek Yolu sayesinde Çin’le pek çok yeni ortak şirket kurduklarını belirten Nazarbayev, yolun Kazakistan’dan geçen bölümünde ekonomik ve sosyal bir gelişmenin yaşandığını da” söyledi.

“Kazakistan’dan geçen güzergahın Hazar denizine çıktığını da vurgulayan Nazarbayev, Hazar denizi üzerinden hattı İran aracılığıyla Basra Körfezine bağlayarak, Çin ürünlerinin bizim ülkemiz aracılığıyla oraya gitmesini sağladık” dedi.

“Hazar denizi kıyısında Kurık Limanı’nı inşa ettiklerini de belirten Nazarbayev, Kafkas Koridoru ile Hazar denizi ve Kazakistan’ı Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye üzerinden boğazlara ve denizlere bağladıklarını” söyledi.

“Son yıllarda büyük ve önemli çalışmalar yapıldığını da ifade eden Nazarbayev bunun halklarımızın yararına olan ileri görüşlü bir fikir olduğunu görüyoruz” dedi.
 

 

Anahtar Kelimeler: Kazakistan-Çin İlişkileri, Nazarbayev, Yeni İpekyolu,

Diğer Haberler