kazakistan-da-20-yeni-baraj-insa-edilecek

Kazakistan’da 20 yeni baraj inşa edilecek

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 20 yeni baraj inşa ederek gelecekte 134 yerleşim biriminin su baskını riskini önemli ölçüde azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

25 Nisan 2024 13:49

Tokayev, Astana’da Kazakistan Halk Asamblesinin "Birlik, Yaratılış, İlerleme" temasıyla gerçekleştirilen 33. Genel Oturumu'nda konuştu.

Kazakistan’ın seller nedeniyle zor bir sınav verdiğini kaydeden Tokayev, "Ülkenin yarısını etkileyen yıkıcı bir doğal afetle karşı karşıyayız." dedi.

Tokayev, bu zor günlerde halkın birlik ve dayanışmasına dikkati çekerek, "Birlik ve beraberlik ruhu ülkenin her bölgesini sardı." ifadesini kullandı.

Yetkili devlet kurumları ve gönüllüler sayesinde su altında kalan bölgelerden 45 bini çocuk 119 binden fazla kişiyi vaktinde tahliye ettiklerini ve çok sayıda insanın hayatını kurtarmayı başardıklarını dile getiren Tokayev, bazı sel bölgelerinde altyapı ve onarım çalışmalarına başlandığını söyledi.

Tokayev, hiçbir afetzedenin devlet desteğinden mahrum kalmayacağını belirterek, "Sel sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik acil görevler için bütçe harcamalarını azaltacağız. Ülkede kamu fonlarına kemer sıkma rejimi getirilecek." ifadelerini kullandı.

Ülkedeki tüm barajların geçen yüzyılda yapılması ve modern su kontrol yapılarının olmamasının sellerin daha da yayılmasına yol açtığına dikkati çeken Tokayev, Kazakistan’da 20 yeni baraj inşa edeceklerini, böylece 134 köyün su baskını riskini önemli ölçüde azaltacaklarını kaydetti.

Kazakistan’daki seller

Kazakistan, karların erimesiyle mart sonundan bu yana sellerle mücadele ediyor. Ülkenin batı, kuzey ve orta kesiminde etkili olan seller nedeniyle birçok eyalette "yerel ölçekte" olağanüstü hal ilan edildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, karşılaştıkları sellerin son 80 yılın en büyük doğal afeti olduğunu belirtti.

Sel bölgelerinden 119 binden fazla kişi kurtarıldı, 31 bin 416’sı evlerine döndü. Akmola, Aktöbe, Atrau, Kostanay ve Kuzey Kazakistan eyaletlerinde 5 binden fazla ev sular altında kaldı.

Seller yüzünden 5 kişi hayatını kaybetti, afetten etkilenen bölgelerde 8 binden fazla çiftlik hayvanı telef oldu.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, baraj,

Diğer Haberler