kazakistan-da-ab-ile-orta-asya-ulkeleri-arasinda-ekonomik-isbirliginin-yeni-imka

Kazakistan’da AB ile Orta Asya ülkeleri arasında ekonomik işbirliğinin yeni imkanları görüşüldü

Avrupa Birliği (AB) ve Orta Asya Devletlerinin 2. Ekonomik Forumu, Kazakistan’ın Almatı şehrinde yapıldı.

19 Mayıs 2023 16:49

Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov’un ev sahipliğinde düzenlenen foruma Orta Asya devletlerinin hükümet başkanlarının yanı sıra AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Teresa Czervinska, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Letonya Ulaştırma Bakanı Janis Wittenberg ve çok sayıda davetli katıldı.

Forumda AB ile Orta Asya ülkeleri arasında ekonomik işbirliğinin yeni imkanları ele alındı.

Kazakistan Başbakanı İsmailov, forum kapsamında AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Dombrovskis ile bir araya geldi.

İsmailov, AB’nin, ülkesinin dış ticaretinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan en önemli ortaklarından biri olduğuna dikkati çekerek, “Geçen yıl karşılıklı ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaştı.” dedi.

AB ile işbirliğinin niteliksel gelişimine öncelik verdiklerini ve ikili işbirliğini güven içinde aşamalı olarak güçlendirme eğilimini desteklediklerini kaydeden İsmailov, “Yatırım işbirliğini daha da genişletmek için elimizde olan tüm fırsatları etkinleştirmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Dombrovskis ise AB ile Kazakistan arasında imzalanan Gelişmiş Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması ile ham madde ve arıtılmış maddelerin temini konusundaki stratejik ortaklık anlaşmasına işaret ederek ikili ilişkilerin çok dinamik bir şekilde geliştiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra Dombrovskis, “AB ile Orta Asya ülkeleri arasında yük taşımacılığı için yeni yollar ve fırsatlar geliştirmek istiyoruz. Bunu yapmak için, ulaşımla ilgili darboğazları ortadan kaldırmak ve altyapının geliştirilmesine yardımcı olmak için yatırımcıları bölgeye çekmek gerekiyor.” diye konuştu.

Görüşme sırasında geçen yıl Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nın (COP27) Dünya Liderleri Zirvesi’nde, Kazakistan ile AB arasında imzalanan ham madde ve arıtılmış maddelerin temini konusundaki stratejik ortaklık anlaşmasının uygulanmasına yönelik yol haritası onaylandı.

Ayrıca, taraflar arasında Kazakistan’da 9 milyon avro tutarındaki projelerin hayata geçirilmesini kapsayan mali anlaşma imzalandı.

 

Diğer Haberler